De elf tweede plaatsen van Giacomo Nizzolo op een rij: “Mikken op plaats twee was misschien de truc”

 

 ©  LAPRESSE

Poseren met fans, een stralende glimlach en een oerschreeuw: Giacomo Nizzolo (Qubekha-Assos) beleefde donderdag zijn kinderdroom door een rit in de Giro d’Italia te winnen. Hij had er verdorie recht op. Elf keer - lees het nog maar eens opnieuw, dit keer luidop!- werd de Italiaanse sprinter tweede in een Girorit zonder één keer te zegevieren. Tot nu in Verona, de stad waar sprookjes waarheid worden.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. Eindelijk! Europees kampioen Giacomo Nizzolo is de snelste in Giro na elf keer tweede te zijn geweest

2013 - Rit 13 Buseto - Cherasco

De eerste tweede plaats komt bij zijn tweede deelname aan de Ronde van Italië. Hij verliest de sprint van de toen oppermachtige Mark Cavendish.

2014 - Rit 4 Giovinazzo - Bari

Dit keer is de Franse ex-bokser Nacer Bouhanni de Italiaan te snel af na een biljartvlakke etappe. Met Kenny Dehaes (7de) en Bert De Backer (9de) eindigden twee Belgen in de toptien.

2014 - Rit 7 Frosinone - Foligno

Andermaal is Nacer Bouhanni Nizzolo te snel af. Tegenover de Fransman voert hij een bitse strijd om de puntentrui.

2014 - Rit 10 Modena - Salsomaggiore Terme

Een klein klimmetje in de finale kan de sprinter, inclusief Bouhanni, niet lossen. De Fransman wint de massasprint, Nizzolo wordt al voor de derde keer tweede achter de Fransman.

2014 - Rit 21 Gemona del Friuli - Trieste

Na een lastige derde week en een gemiste kans op de ritzege door een gelukte ontsnapping van ritwinnaar Marco Canola is de slotrit in Trieste de laatste kans voor Nizzolo om eindelijk eerste te worden. Nacer Bouhanni, die de puntentrui wint, is een keertje niét sneller dan Nizzolo. Spijtig genoeg is Luka Mezgec dat wel...

2015 - Rit 13 Montecchi Maggiore - Lido di Jesolo

Geen dominante Bouhanni meer een jaartje later, maar toch geraakt Nizzolo andermaal niet verder dan een tweede plaats. In Lido di Jesolo is Sascha Modolo iets sneller dan Nizzolo, die met Elia Viviani een Italiaans podium bezet.

2015 - Rit 17 Tirano - Lugano

Een rit met enkele heuveltjes onderweg kan de sprinters niet losschudden uit het peloton. Opnieuw is Sascha Modolo de snelste en moet Nizzolo op zijn stuur kloppen van frustratie. Het zou zijn laatste tweede plaats zijn. Dit keer nam Nizzolo wel een troostprijs mee naar huis: hij won de puntentrui.

2016 - Rit 7 Sulmona - Foligno

Voor de tweede keer tweede in Foligno: Nizzolo slaagde erin in 2016. De stad in Umbrië bracht immers André Greipel als ritwinnaar naar voren, Nizzolo was andermaal geklopt.

2016 - Rit 17 Molveno - Cassano D’Adda

Intussen is hij een vaste pion in de sprinttrein van Caleb Ewan bij Lotto-Soudal, maar vijf jaar geleden was de Duitser Roger Kluge de beste in de zeventiende etappe. Nizzolo stond stevig aan de leiding in de punten en leek de beste sprinter, maar Kluge verraste het peloton en won de rit met een straffe aanval in de slotkilometer. Nizzolo mocht voor de tweede keer de puntentrui mee naar huis nemen in de Giro dat jaar.

2021 - Rit 2 Stupingi -Novara

Nizzolo reed enkele jaren na elkaar de Giro ofwel niet uit, of hij haalde geen tweede plaats meer. Tot de frustratie begin deze maand weer opdoken toen de Europees kampioen weer aan een reeksje begon. De eerste zilveren plaats kwam er door toedoen van onze landgenoot Tim Merlier, die met een machtige sprint de ritzege greep.

2021 - Rit 5 Modena - Cattolica

Alhoewel de rit aankwam in Cattolica, was de vloek die de Italiaanse sprinter na de aankomst riep allesbehalve katholiek. De elfde tweede plaats was een feit, dit keer na de pocketsprinter Caleb Ewan. Hij trok nadien wel de puntentrui aan, een kleinood dat hij al twee keer won.

 

 ©  EPA-EFE

“Mikken op plaats twee was misschien de truc”

“Dit betekent heel veel”, genoot de Italiaan van Team Qhubeka ASSOS wanneer hij EIN-DE-LIJK de ban brak in de massasprint in Verona. “Eindelijk”, grijnsde hij. “Mijn doel vandaag was tweede worden, had ik deze morgen gezegd. Dat was misschien de truc om de zege te pakken. Ik ben superblij. Mijn enige doel vandaag was de sprint doen, niet ingesloten geraken in de finale. Ik ging van vrij ver de spurt aan, maar ik had de benen, en het lukte.”

Bij de aanloop naar de sprint had werelduurrecordhouder Victor Campenaerts ook een belangrijke rol, door zes kilometer voor de finish al de sprinttrein van Nizzolo op de rails te zetten. “We namen toen al de leiding wegens de rotondes”, aldus Nizzolo. “Ik wist dat dat vrij vroeg was, maar ik wou daar veilig door geraken, zonder problemen.”

Late aanvaller Edoardo Affini vergalde nog bijna het feestje van Nizzolo. “Hij was mijn referentie. Ik probeerde hem zo laat mogelijk te pakken. Hij deed een grote inspanning, waarvoor proficiat, maar ik ben zo blij dat ik won. Dit betekent heel veel. Hier ga ik van genieten. Al denk ik niet dat deze ritzege nu mijn waarde verandert.”

 

 ©  LAPRESSE

 

 ©  LAPRESSE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten