Sepp Kuss laat Olympische Spelen links liggen om zich te concentreren op Tour de France

Sepp Kuss. Foto: AFP

Sepp Kuss (Jumbo-Visma), een van de kanshebbers voor de Amerikaanse mannenploeg op de weg, trekt zijn deelname aan de Olympische Spelen in Tokio in. Kuss plaatste donderdag een bericht op Instagram waarin hij bevestigde dat hij zich terugtrekt uit de tweekoppige selectie van de Verenigde Staten voor de Olympische Spelen in augustus.

Kuss noemde de komende doelen in de Tour de France en Vuelta a España als een prioriteit in de aanloop naar de eendagswedstrijd in Japan.

“Na veel overleg en discussies met het Amerikaans Olympisch selectiecomité, wil ik jullie laten weten dat ik niet in aanmerking kom voor de Amerikaanse Olympische wegploeg voor Tokyo,” schreef Kuss. “Mijn doelen en prioriteiten voor dit jaar zijn gericht op andere evenementen. Ik zal een drukke zomer hebben met de Tour en de Vuelta, dus het is belangrijk om de tijd tussen deze wedstrijden te nemen en klaar te zijn voor mijn belangrijkste doelen van het seizoen.”

Rechterhand van Roglic

De beslissing weerspiegelt het stijgende imago van Kuss binnen zijn professionele thuisbasis bij Jumbo-Visma. Niet alleen is hij een van de belangrijkste klimmers in het zwaar bevoorrechte Tour-team - waar hij Primoz Roglic zal bijstaan - Kuss zal waarschijnlijk ook een gooi doen naar het klassement in de Vuelta.

Zijn beslissing getuigt ook van de verschillende prioriteiten van de profs in de WorldTour, die hun professionele verplichtingen vaak voorrang geven op wedstrijden als de Olympische Spelen of wereldkampioenschappen.

Terugkeer in Dauphiné

Kuss had zich al hardop afgevraagd of het haalbaar was om de lange reis naar Japan te maken tijdens een wereldwijde pandemie als onderdeel van wat een cruciale zomer gaat worden voor zowel zijn ploeg als zijn persoonlijke traject.

Kuss is momenteel op hoogtestage in Spanje en keert eind mei terug in competitie tijdens het Critérium du Dauphiné.

Door Wouter van Biezen
AANGERADEN