Peter Sagan voorzichtig bij verdediging puntentrui Giro: “Nee, zo zeker is het niet”

Peter Sagan. 

Peter Sagan. ©  EPA-EFE

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft zijn kansen op het verdedigen van zijn puntentrui in de Giro d’Italia enigszins gereduceerd, hoewel hij beloofd heeft dat hij zal proberen om deze te behouden in de negen resterende etappes van de 104e Ronde van Italië.

Wouter van Biezen

In de puntentrui sinds zijn overwinning in Foligno tijdens de elfde rit, en met al een record aantal Tourzeges in hetzelfde klassement, zijn de verwachtingen rond Sagan’s kansen om zijn eerste maglia ciclamino te pakken hoog gespannen.

Echter, na de twaalfde etappe, waar hij op 26 minuten achterstand eindigde met een grote groep ploegmakkers en sprinters, maar in een goede stemming, weigerde Sagan overmoedig te zijn over zijn kansen.”Nee, zo zeker is het niet”, reageerde de Slowaak toen een verslaggever erop aandrong dat Sagans verdediging van de ciclamino “er rotsvaster uitzag dan ooit.”

“Vrijdag is een sprintetappe en ik zal mijn best doen, maar voor nu zijn alle sprinters nog in de strijd - Fernando Gaviria](UAE Team Emirates) Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation), Elia Viviani (Cofidis). Laten we zien wat er morgen gebeurt, het zal een loterij zijn.”

“Bang? Dat is een groot woord”

Sagan heeft momenteel een voorsprong van 17 punten op Gaviria en Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation), beiden met 91 punten, maar de winnaar van de massasprint krijgt 50 punten in het puntenklassement, wat betekent dat het gemakkelijk omgedraaid zou kunnen worden.

Wat ook nadelig is voor de kansen van de Slowaak, is dat Sagan de massasprint in Foligno won nadat zijn ploeg Bora-Hansgrohe een indrukwekkende prestatie had geleverd door een groot aantal snelle mannen te lossen op een lastige klim van de vierde categorie, terwijl het parcours op vrijdag volledig vlak is.

Sagan is er echter altijd bij of in de buurt geweest in de massasprints, ondanks zijn licht pessimistische toon. In de andere vlakke etappes van de Giro pakte hij een vijfde, een derde, een vierde en een veertiende plek toen hij in Termoli tegen de vangrails werd gedrukt.

Op de vraag of hij bang was dat de klassementsrenners en de klimmers de puntencompetitie zouden overnemen zodra de wedstrijd de bergen in gaat, gniffelde Sagan: “Bang? Dat klinkt als een vrij ernstig woord voor mij. Nee, laten we het van dag tot dag bekijken. Eerst gaan we proberen om de sprinters te ontmannen en dan zien we wel.”

De laatste klassementsrenner in de Giro d’Italia die het puntenklassement wist te winnen was Joaquim Rodriguez in 2012. Vorig jaar was het de Franse Arnaud Démare (Groupama-FDJ), die dit jaar niet deelneemt aan de Giro.

“Geweldig voor Viviani”

Het puntenklassement mag dan een strijd zijn, maar hoewel het rivalen op de weg zijn, gebruikte Sagan zijn persconferentie na de etappe ook om zijn vreugde te uiten over het feit dat Elia Viviani (Cofidis), een vriend van hem, geselecteerd is om de Italiaanse vlag te dragen tijdens de Olympische Spelen.

“Dat is geweldig, heel indrukwekkend,” zei hij voordat hij er nog een lach aan toevoegde. “Nu maar afwachten wie ze voor Slowakije kiezen.”

Elia Viviani mag de Italiaanse vlag dragen tijdens openingsceremonie Olympische Spelen. 

Elia Viviani mag de Italiaanse vlag dragen tijdens openingsceremonie Olympische Spelen. ©  AFP

LEES OOK

Nu in het nieuws