WADA keurt nieuwe dopingtests goed: “Doorbraak in dopingbestrijding”

 

 ©  REUTERS

Het wereldantidopingagentschap (WADA) heeft vrijdag aangekondigd dat het een innovatieve techniek voor het testen van gedroogde bloeddruppels heeft goedgekeurd. Op de Olympische Spelen in Tokio zal de techniek getest worden. Het zou een “gamechanger” kunnen zijn in de strijd tegen doping.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

De nieuwe methode, DBS (Dried Blood Spot) genoemd, “heeft het potentieel om een belangrijke positieve impact te hebben voor zowel atleten als antidopingorganisaties,” aldus WADA-voorzitter Witold Banka. “Ik denk echt dat het een doorbraak kan betekenen in de dopingbestrijding,” voegde hij nog toe.

“We willen dit jaar enkele elementen van de DBS-techniek testen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio, voordat we ze begin volgend jaar tijdens de Winterspelen in Peking op regelmatige basis gaan gebruiken”, aldus Olivier Robin, directeur wetenschap/geneeskunde van het WADA.

Bij de nieuwe techniek worden een paar druppels bloed afgenomen van de vingertop of schouder van de atleet, die vervolgens worden overgebracht op een soort vloeipapier voordat ze voor analyse worden verzonden. 

Deze techniek is minder indringend, minder duur om op te slaan of te vervoeren in afgelegen gebieden, en kan bepaalde onstabiele stoffen opsporen door de bloedmonsters snel te “stabiliseren”.

De aankondiging kwam er na de virtuele vergaderingen van de twee bestuursorganen van het WADA, het uitvoerend comité op donderdag en de stichtingsraad op vrijdag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten