Daders overval waardetransport Amsterdam kwamen uit België en Frankrijk

 

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam werd gepleegd door mannen uit België en Frankrijk. Dat heeft politiechef Frank Paauw donderdagavond bevestigd in het programma ‘Nieuwsuur’.

Paauw bevestigde dat de overvallers een Belgische en Franse achtergrond hebben. “Het zijn criminelen uit de bovenkant van het criminele circuit”, zo wordt de politiechef geciteerd op de website van de omroep NOS. “Het doet denken aan de zware overvallen uit 2011 door de Scarface-bende, waar ook veel geweld bij kwam kijken. Dat zien we vaker bij groepen met een Franse of Belgische achtergrond. We zoeken nu ook in de richting van Wallonië.”

Tot nu toe zijn zes verdachten van de spectaculaire overval aangehouden, twee raakten daarbij gewond. Een zevende verdachte overleed. De politie zoekt nog zeker twee andere, voortvluchtige verdachten. Volgens Paauw zijn er meer verdachten dan tot nu toe bekend.

De overvallers hadden het gemunt op een waardetransportauto met edelmetalen die een waarde zouden hebben van 50 miljoen euro. “Het was goud van juweliers en andere waardevolle spullen. Ik heb het bedrag van 50 miljoen euro ook gehoord, of dat klopt moet uit onderzoek blijken. De aanname is dat alle gestolen buit is teruggevonden”, zei Paauw.

Schietpartij in weiland

De overval aan de Meeuwenlaan in Amsterdam vond woensdagmiddag plaats. De verdachten gingen er met een hoge snelheid vandoor in twee auto’s, waarna agenten de achtervolging inzetten. In Broek, zo’n tien kilometer van Amsterdam, werden de twee vluchtauto’s in brand gestoken en vluchtten de verdachten een weiland in, waar werd geschoten, zowel door de overvallers als door de politie. Uiteindelijk werden vier verdachten aangehouden, van wie er twee gewond raakten. Een vijfde verdachte werd gereanimeerd maar stierf ter plekke. De overige twee aanhoudingen vonden plaats in Diemen en op de snelweg in de buurt van Kralingen.

LEES OOK. Schietpartij tussen bende overvallers en politie in Amsterdam: mogelijk Belgische daders betrokken

Lees ook

Nu in het nieuws