Victor Campenaerts wordt beloond voor aanvalslust in Giro: “We beslisten met het team vandaag om all-in te gaan”

Foto: REUTERS

Na vier tweede plaatsen in de Giro was het vandaag eindelijk prijs voor Victor Campenaerts. En of hij daar blij mee was. “Ik win uiteindelijk, maar we gaven alles voor elkaar en reden een fantastische wedstrijd.”

LEES OOK. Sterke Victor Campenaerts bezorgt België tweede ritzege, Evenepoel schuift op naar plek zeven

“Dit is een fantastische overwinning”, aldus een gelukkige Victor Campenaerts. “Met twee ritzeges in deze Giro al op zak, was de sfeer vooraf al super goed in onze ploeg. Alles wat nog extra kwam, was een bonus. Met het team vroegen we ons vanochtend aan de ontbijttafel dan ook af hoe we deze Giro nog beter konden maken. We hadden er echt zin in. Omdat we geen klimmers hebben voor de volgende bergritten, beslisten we vandaag om all-in te gaan. Van bij de start braken we het peloton in stukken. Toen was er helaas die vreselijke valpartij, hopelijk is iedereen oké. Maar na de herstart deden we gewoon hetzelfde opnieuw en zaten we met drie renners van Team Qhubeka ASSOS in de ontsnapping. Ik win uiteindelijk, maar we gaven alles voor elkaar en reden een fantastische wedstrijd. Łukasz Wisniowski en Max Walscheid hadden alle vertrouwen in mij. Vannacht zal het echt cozy worden (lacht).”

Van tijdrijder naar aanvaller

Afgelopen winter gooide Campenaerts het roer radicaal om en transformeerde hij zichzelf van tijdrijder naar een hyperaanvallende coureur. In het voorjaar zat de 29-jarige Antwerpenaar al een paar keer in de vroege vlucht en ook in deze Giro was Campenaerts vaak in de kopgroep te vinden. “Afgelopen winter heb ik mijn seizoen totaal anders benaderd dan alle voorgaande seizoenen. Ik merkte dat het moeilijk was om topresultaten te rijden in de tijdrijden omwille van de ongelofelijke prestaties van Ganna, Van Aert en Evenepoel. Ik ben er trouwens zeker van dat Wout en Remco de Belgische eer geweldig gaan verdedigen in Tokio, ze behoren tot de favorieten voor een medaille. Maar mijn doel is nu om agressief te koersen. Dat is in de klassiekers al gelukt, maar wel zonder resultaat. En nu heb ik eindelijk wel die eerste zege in een grote ronde, iets wat me in het tijdrijden nooit gelukt is.”

Victor Campenaerts wordt beloond voor aanvalslust in Giro: “We beslisten met het team vandaag om all-in te gaan”
Foto: REUTERS

In de openingstijdrit in Turijn werd Campenaerts 24e, hij verwacht in de slottijdrit in Milaan ook niet mee te strijden om de prijzen. “Natuurlijk ga ik er alles aan doen om goed te zijn in Milaan, maar een goed resultaat rijden zal er moeilijk worden. Ik heb mij de voorbije maanden echt volledig gefocust op de weg. Ik heb nog amper getraind op mijn tijdrit. Je krijgt wat je verdient. Ik verdien geen goede resultaten op mijn tijdritfiets, maar wel op mijn wegfiets. Daar heb ik voor getraind.”

Op zoek naar nieuwe hoofdsponsor

Met drie ritzeges is Team Qhubeka ASSOS voorlopig de meest succesvolle ploeg van deze Giro. Een flinke opsteker voor het team wiens toekomst na het afhaken van hoofdsponsor NTT afgelopen winter aan een zijden draadje hing. “Iedereen in dit team is extreem blij om nog profrenner te zijn en voor deze ploeg te blijven rijden. Iedereen twijfelde er deze winter aan of ze nog wel als profrenner in het peloton zouden kunnen blijven. We willen de wereld veranderen met fietsen, maar we hebben een sponsor nodig om in leven te blijven. Voor volgend jaar hebben we nog geen sponsor. Maar met drie ritzeges in deze Giro is dit een ongelofelijke kans voor teammanager Douglas Ryder om een nieuwe sponsor te vinden voor onze ploeg.

Afrikaans zegegebaar

Campenaerts verklaarde ook nog wat zijn zegegebaar betekende. Dat komt uit een Afrikaanse filosofie: “Ubuntu. ‘Ik ben want wij zijn’. Daarom stak ik mijn hand met vijf vingers omhoog op de finish. Dat zit altijd in mijn hoofd. Ik doe dat altijd, als ik kan. Daar moest ik niet meer over nadenken.” Op de shirts en de helmen van het team staan die uitgestoken handen ook.

Victor Campenaerts wordt beloond voor aanvalslust in Giro: “We beslisten met het team vandaag om all-in te gaan”
Foto: REUTERS

Riesebeek baalt met tweede plaats: “Dit is zuur”

De Nederlander Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) moest het in de sprint afleggen tegen Campenaerts. “Zuur”, vond hij na afloop.

Alpecin-Fenix toonde zich andermaal aanvalslustig. “Het was een beetje een aparte rit”, deed Riesebeek zijn verhaal. “In het begin sprongen Dries en ik al eens weg met een groep van 15, maar er was een grote valpartij in het peloton en de koers werd geneutraliseerd. Alles begon van voor af aan. Uiteindelijk spring ik opnieuw weg, samen met Dries en hij toonde zich de perfecte ploegmaat. Hij heeft enorm voor mij gewerkt.”

“Toen Victor ging, sprong ik mee, samen met die jongen van Movistar”, vervolgde Riesebeek. “Die moest er uiteindelijk af op het eind. Daarna probeerde Victor me te lossen en omgekeerd probeerde ik dat ook. Maar het lukte niet. Hij schuwde de risico’s niet in de afdaling, de laatste tien kilometer waren echt zeer glad, maar hij raakte me niet kwijt. Het kwam dan toch tot een sprint. Maak ik een fout? Zet ik te vroeg aan? Ik weet het niet. Victor was wel heel sterk. Dat had ik onderweg ook al gevoeld. En ja, in de sprint word ik tweede. Misschien ging ik iets te snel op het zadel zitten. Ik weet het niet. Dit is zuur, heel zuur. Ik ben zwaar ontgoocheld. Als je er zo dichtbij komt en dat na 15 dagen hard koersen, dan is een tweede plaats niet genoeg. Victor was sneller in de sprint. Jammer, heel jammer.”

Ploegmaat De Bondt toonde zich voor de vierde keer al in deze Giro en zag de Nederlander na afloop met een tweede plek naar de teambus gaan. “Oscar moest er voor zorgen dat hij mee was als er werd aangevallen en dat lukte hem ook met Victor. Daarna heb ik mijn best gedaan om zoveel mogelijk af te stoppen. Ik heb ook nog aanvalspogingen van Oldani en Hermans gecounterd, maar op het eind was de tank wel leeg (lacht). Het is jammer dat Oscar het net niet haalt in de sprint met twee, maar hij heeft zichzelf niks te verwijten.”

Door Maarten Vanhoof, Maarten Delvaux
AANGERADEN