Staatsgreep Myanmar: Aung San Suu Kyi verschijnt vandaag voor rechter

 

 ©  REUTERS

adbBron: BELGA

De afgezette Myanmarese regeringsleidster Aung San Suu Kyi verschijnt maandag voor de rechter. Ze wordt door de militaire junta onder meer verdacht van het overtreden van de coronaregels tijdens de verkiezingscampagne en haar partij wordt verdacht van fraude bij de verkiezingen. Het wordt de eerste keer dat ze in het openbaar te zien zal zijn sinds de staatsgreep op 1 februari.

De juntaleider Min Aung Hlaing zei vorige week dat Suu Kyi veilig en gezond is. Ze zit in huisarrest en verscheen tot nu toe alleen via videoverbinding in de rechtbank.

Suu Kyi en haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) wonnen de verkiezingen met overmacht in november 2020. De partij van het leger verloor veel zetels, waarna de legerleiding al snel met beschuldigingen van fraude kwam. Dat is echter nooit bewezen.

20 juntaleden gedood

Sinds de coup begin februari is het onrustig in Myanmar. Honderdduizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de machtsovername. Die protesten worden hardhandig neergeslagen en daarbij zijn ruim 810 mensen gedood. Meer dan 5.300 mensen werden opgepakt. Sinds kort vechten bewapende groepen tegen het leger.

Zondag zijn in het zuiden van Myanmar zeker 20 leden van de militaire junta om het leven gekomen bij gevechten met tegenstanders. Ze werden gedood in het plaatsje Moe Bye, vlak bij de grens tussen de staten Shan en Kayah, nadat verzetsstrijders een politiebureau hadden ingenomen. Dat berichtten lokale media. Vier politieagenten werden gevangengenomen.

De nieuwe leiding treedt hard op tegen tegenstanders. Volgens de lerarenvereniging werden de voorbije weken zo’n 126.000 leerkrachten aan scholen van de junta geschorst. Aan universiteiten zouden een kleine 20.000 medewerkers getroffen zijn. Velen van hen hebben zich aangesloten bij de “Beweging voor Burgerlijke Ongehoorzaamheid”, die strijdt voor een terugkeer naar de democratie. Enkele dagen voor het begin van het nieuwe schooljaar weigeren leerlingen en ouders op veel plekken om naar school terug te keren. Ook zondag was er overal in Myanmar weer protest tegen de staatsgreep.

LEES OOK

Nu in het nieuws