Ryanairbaas vermoedt dat er ook KGB-agenten aan boord van afgeleide vlucht waren

Bron © BELGA

Aan boord van de Ryanairvlucht die zondag door de Wit-Russische autoriteiten gedwongen werd om te landen op de luchthaven van Minsk waren ook agenten van de Russische geheime dienst KGB. Dat meent Michael O’Leary, baas van de Ierse lagekostenmaatschappij.

“Het lijkt erop dat het de bedoeling was van de autoriteiten om een journalist en zijn reisbegeleidster (uit het vliegtuig) te verwijderen”, aldus O’Leary maandag op de Ierse radiozender Newstalk. “We geloven dat er ook enkele KGB-agenten zijn uitgestapt op de luchthaven.” De Ryanairbaas spreekt over een “geval van door de staat gesponsorde ontvoering en piraterij”.

LEES OOK. Wit-Rusland zet Ryanair-vlucht aan de grond om opposant op te pakken, Europa beslist maandag over sancties voor “kaping”

(Lees verder onder de foto)

Ryanairbaas vermoedt dat er ook KGB-agenten aan boord van afgeleide vlucht waren
Journalist Raman Pratasevich Foto: AP

Van geen kwaad bewust

Het vliegtuig was onderweg van Athene naar Vilnius, toen het onder voorwendsel dat er explosieven aan boord waren door een Wit-Russisch gevechtsvliegtuig werd afgeleid naar Minsk. Er werden echter geen explosieven gevonden. Wel werd vooraanstaand Wit-Russisch oppositielid en oud-hoofdredacteur van het Telegramkanaal Nexta, Roman Protasevitsj, opgepakt.

O’Leary had lovende woorden voor de “fenomenale job” van de vliegtuigbemanning. Hij sprak over een “zeer beangstigende” ervaring voor personeel en passagiers, die urenlang door gewapende mannen werden vastgehouden.

LEES OOK. De Croo vraagt verbod voor Wit-Russische maatschappij Belavia om te landen in de EU

Wit-Rusland is zich intussen van geen kwaad bewust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het onderscheppen van een commerciële vlucht na een bomalarm legaal was en “conform de internationale regels”. Volgens Minsk zijn de beschuldigingen van heel wat Europese landen “zonder basis”. Die landen willen het incident alleen “politiseren”, luidt het.

Lufthansa aan de grond gehouden

Een Lufthansa-vlucht van Minsk naar Frankfurt is maandag in de Wit-Russische hoofdstad aan de grond gehouden vanwege een “veiligheidsalarm”. Dat heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij laten weten. Er zou een tip zijn binnengekomen over een mogelijke terreurdaad.

“We volgen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten die het vliegtuig voor vertrek opnieuw zullen doorzoeken en de veiligheidscontroles van de passagiers zullen overdoen”, aldus een woordvoerder van Lufthansa. Het gaat om vlucht LH1487.

Intussen heeft Lufthansa laten weten dat de vlucht toch is kunnen vertrekken. Aan boord zitten 51 mensen, inclusief 5 bemanningsleden.

AANGERADEN