Chaos in de Ronde van Limburg: Brent van Moer rijdt verkeerd in slotfase, Tim Merlier spurt naar de zege

Foto: rr

Wat een dramatische ontknoping in de Ronde van Limburg. Brent van Moer (Lotto-Soudal) leek beloond te worden voor zijn aanvalslust en was solo op weg naar de zege, maar in de slotkilometer reed de 23-jarige Belg verkeerd door de afleiding voor de auto’s te volgen in plaats van rechtdoor te rijden. Weg zege voor Van Moer, Tim Merlier maakte er dankbaar gebruik van om vervolgens de pelotonsprint te winnen.

Van Moer was na zo’n 60 kilometer wedstrijd samen met landgenoot Cédric Beullens (Sport Vlaanderen-Baloise) en noorderbuur Sven Burger (Beat) in de aanval getrokken. Van Moer bleef als enige over, maar kreeg later in de wedstrijd het gezelschap van een trosje nieuwe renners.

Van Moer bleef opnieuw als laatste over en leek op weg naar een schitterende solozege, maar in de laatste kilometer ging het helemaal fout. Van Moer volgde de afleiding voor de auto’s terwijl hij rechtdoor moest rijden. Weg zege: Tim Merlier nam het cadeautje dankbaar aan en won de sprint van het peloton, voor Daniel McLay (Arkéa-Samsic) en John Degenkolb (Lotto Soudal).

Merlier is de opvolger van de Roemeen Eduard Michael-Grosu. De Ronde van Limburg werd in het verleden ook al gewonnen door Wout van Aert en Mathieu van der Poel, die laatste slaagde daar zelfs twee keer in.

Tim Merlier wist niet of hij voor eerste of tweede plaats sprintte

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) gooide maandag op de Eeuwfeestwal in Tongeren wel de armen in de lucht, maar honderd procent zeker dat hij de Ronde van Limburg gewonnen had, was hij niet. “Brent Van Moer was de laatste 500 meter een verkeerde weg ingedraaid. Ik twijfelde ook even en ik was wat uit het oog verloren of Van Moer nu ingelopen was of niet. Ik spurtte, stak mijn handen in de hoogte maar dan sloeg de twijfel toch even toe. Het is jammer dat Brent Van Moer dit moet meemaken, maar voor mij is het wel een mooie zege.”

Brent Van Moer terugpakken leek bijzonder moeilijk te verlopen. De renner van Lotto Soudal trok de slotkilometer in met nog een mooie voorsprong. “Guillaume Van Keirsbulck en Laurens De Vreese hebben een heel deel van de wedstrijd het tempo in het peloton voor hun rekening genomen. Logisch dat ik op hen niet meer kon rekenen in volle finale. Die taak namen andere jongens voor hun rekening. In de slotkilometers verliep het heel hectisch en kwamen ze van overal. Wij pokerden en dat bleek de juiste tactiek te zijn. Uiteindelijk kwam het toch tot de verhoopte sprint.’

Merlier verliet voortijdig de Ronde van Italië na enkele lichamelijke klachten. Die blijken ondertussen achter de rug. “Ik ben uiteraard al een stuk beter nu, maar echt super was ik niet. Op training had ik wel een goed gevoel. Ik ga nu even bekomen van deze zege. Dan stoom ik me klaar voor Dwars door het Hageland, de Elfstedenronde, de Baloise Belgium Tour en dan het Belgisch kampioenschap.”

Chaos in de Ronde van Limburg: Brent van Moer rijdt verkeerd in slotfase, Tim Merlier spurt naar de zege
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY
Door Raf Hermans en Sam Varewyck
AANGERADEN