Roman Protasevitsj legt in videobooschap bekentenissen af, volgens oppositie “ligt hij in kritieke toestand in ziekenhuis”

In een videoboodschap zegt Protasevitsj dat hij heeft bekend en goed behandeld wordt © Reuters

Roman Protasevitsj, het Wit-Russische oppositielid dat zondag werd opgepakt na de omleiding van een Ryanair-vlucht naar Minsk, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat zegt althans Tadeus Giczan, hoofdredacteur van het oppositiekanaal Nexta. Hij citeert de moeder van Protasevitsj. Intussen werden op de openbare tv-zender bekentenissen van de journalist uitgezonden. Mogelijk waren die eerder al opgenomen.

Bron: BELGA

Journalist Protasevitsj, die door het regime van Wit-Rusland werd gezocht, zou een hartaandoening hebben en ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand zou volgens voorlopig niet te controleren bronnen kritiek zijn.

Maandagavond heeft oppositielid Roman Protasevitsj in een vooraf opgenomen boodschap op tv gezegd dat hij “is overgegaan tot bekentenissen”.

“Het personeel gedraagt zich met mij zoals het hoort en respecteert de wet”, zo zei Protasevitsj in de boodschap. “Ik blijf samenwerken met de onderzoekers en heb bekentenissen afgelegd wat betreft het organiseren van rellen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de video zit Protasevitsj aan een tafel en spreekt hij in de camera.

Oppositieleden zeggen op sociale media dat hij gedwongen werd om die verklaring af te leggen.

Oppositieleidster in ballingschap Svetlana Tichanovskaja zei eerder maandag dat ze vreesde dat Protasevitsj gefolterd zou worden.

De 26-jarige Protasevitsj, een journalist, werd zondag opgepakt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, nadat het vliegtuig waar hij inzat, was afgeleid. Officieel werd de Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius omgeleid door een bomdreiging, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat de Wit-Russische autoriteiten het vliegtuig dwongen om uit te wijken naar Minsk, zodat ze Protasevitsj konden arresteren. Dat leidde tot veel internationaal protest: de Europese Unie spreekt van een “kaping” en nam maandagavond sancties tegen Wit-Rusland.

LEES OOK. Europese leiders treffen brede sancties tegen Wit-Rusland na vliegtuigkaping

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten