President en premier van Mali opgepakt en vastgehouden door soldaten

Overgangspresident Bah Ndaw werd meegenomen naar een militaire basis. 

Overgangspresident Bah Ndaw werd meegenomen naar een militaire basis. ©  AFP

Bron: BELGA

Het leger van Mali heeft de premier en de president van het Afrikaanse land opgepakt en meegenomen naar een militaire basis in Kati, 15 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bamako. Dat heeft een militaire officier, die anoniem wenst te blijven, maandagavond verteld aan het Duitse persagentschap DPA. Ook de minister van Defensie van de interim-regering van Mali zou zijn meegenomen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft maandag in een tweet opgeroepen tot “kalmte” in Mali en de “onvoorwaardelijke vrijlating” van de civiele leiders, die eerder op de dag door het leger werden opgepakt. “Ik ben zeer verontrust door berichten over de arrestatie van civiele leiders die belast zijn met de overgang naar een nieuwe regering in Mali.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Diplomaten zeggen dat de VN-Veiligheidsraad in de komende dagen een spoedvergadering zou kunnen houden over de situatie in Mali.

Eerder hadden Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten), de Afrikaanse Unie, de VN-missie in Mali (Minusma), Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring de poging tot staatsgreep van de militairen “krachtig veroordeeld”. Ze eisten de “onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijheid” van de politici.

Het leger pakte de president en premier op nadat maandag ministersposten opnieuw werden verdeeld. Daarbij verloren twee leden van de militaire junta die in augustus de macht greep hun positie.

Overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane moesten het land na de militaire coup van vorig jaar in anderhalf jaar klaarmaken voor nieuwe verkiezingen, waarna er weer een burgerregering aan de macht zou kunnen komen.

De onstabiele crisisstaat wordt al jaren geteisterd door islamistische terreurgroepen. In Mali is een VN-missie actief om het land te stabiliseren.

LEES OOK

Nu in het nieuws