Australië zal ambassade in Afghanistan sluiten nu VS-troepen zich terugtrekken

De Australische premier Scott Morrison kondigde de sluiting aan.  ©  ISOPIX

Bron: BELGA

Australië zal zijn ambassade in Afghanistan vrijdag sluiten, omdat de veiligheidssituatie in de hoofdstad Kaboel steeds slechter wordt nu de Amerikaanse troepen zich terugtrekken. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison dinsdag aangekondigd.

Morrison zei dat de ambassade op 28 mei “tijdelijk” zou sluiten “in het licht van de op handen zijnde internationale militaire terugtrekking uit Afghanistan”, en weer open zou gaan “zodra de omstandigheden dat toelaten”.

“Australië verwacht dat de sluiting tijdelijk zal zijn en dat we onze permanente aanwezigheid in Kaboel zullen hervatten wanneer de omstandigheden dat toelaten”, zei Morrison.

Ook Australische militairen zullen Afghanistan verlaten. De afgelopen jaren zijn er tienduizenden ingezet, voor een kostprijs van enkele miljarden dollars. Zodra dat kleine contingent is teruggeroepen en de Amerikaanse strijdkrachten vertrekken, “zal de veiligheidssituatie (steeds) onzekerder worden”, merkte de premier op.

Nieuw geweld

De Amerikanen en de NAVO zijn op 1 mei begonnen met de definitieve terugtrekking uit Afghanistan, die op de twintigste verjaardag van de aanslagen van 11 september voltooid moet zijn. Maar het proces werd gekenmerkt door nieuw geweld tussen de taliban en de Afghaanse regering.

De vredesbesprekingen tussen de Afghaanse regering, die ondanks de inspanningen van haar westerse bondgenoten zwak blijft, en de talibanrebellen zitten nog steeds in het slop.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten