Als Hamas staakt-het-vuren schendt, zal reactie van Israël “zeer krachtig” zijn

Benjamin Netanyahu 

Benjamin Netanyahu ©  AFP

De reactie van Israël zal “zeer krachtig” zijn indien Hamas het staakt-het-vuren dat sinds vrijdag van kracht is, zou schenden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd.

jvhBron: BELGA

“Als Hamas de rust onderbreekt en Israël aanvalt, zal ons antwoord zeer krachtig zijn”, klonk het op een persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken die zijn volledige steun opnieuw uitspraak voor Israëls recht op zelfverdediging. Blinken reist de komende dagen rond in het Midden-Oosten om het vorige week gesloten staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bestendigen.

Amerikaanse hulp bij wederopbouw Gaza “mag niet ten goede komen van Hamas”

De VS zullen dan weer hulp bieden bij de wederopbouw van de Gazastrook. Maar die hulp mag niet ten goede komen van de islamistische organisatie Hamas, die de controle heeft over het gebied. Washington zal een “significante bijdrage” leveren aan de wederopbouw van de Gazastrook, zo liet Blinken verstaan na afloop van zijn ontmoeting met Netanyahu.

“We zullen nauw samenwerken met onze partners om ervoor te zorgen dat Hamas niet profiteert van de steun voor de wederopbouw”, verklaarde Blinken nog tijdens de gezamenlijke persconferentie. Hij trad daarbij niet verder in detail.

Israël vreest dat elke hulplevering aan de geblokkeerde enclave kan worden misbruikt om Hamas te bewapenen. Daarom wordt volgens mediaberichten geprobeerd om die wederopbouw via de Palestijnse Autoriteit te laten verlopen, zodat Hamas buitenspel wordt gezet.

Hamas controleert de Gazastrook. Maar de groepering wordt door de VS en de Europese Unie gezien als een terroristische organisatie. De rivaliserende partij Fatah van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, regeert dan weer op de Westelijke Jordaanoever.

Blinken, die eerder al pleitte voor hernieuwde betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit, zal dinsdag in Ramallah nog een ontmoeting hebben met Mahmoud Abbas. Het bezoek van Blinken aan het Midden-Oosten duurt nog tot donderdag. Hij wil later deze week ook nog de Egyptische president Fattah al-Sissi en de Jordaanse koning Abdoellah II ontmoeten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten