Handel tussen EU en Groot-Brittannië stort in na Brexit

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: ISOPIX

De handel tussen Groot-Brittannië en de landen van de Europese Unie is sinds de Brexit sterk achteruitgegaan. Volgens cijfers van het Britse statistiekbureau ONS lag het handelsvolume in het eerste kwartaal van dit jaar bijna een kwart (23,1 procent) lager dan in dezelfde periode in 2018, die wordt gezien als de laatste stabiele handelsperiode.

Dat de handel met niet-Europese landen in dezelfde tijdspanne maar met 0,8 procent daalde, bewijst dat het afgenomen handelsvolume tussen de EU en Groot-Brittannië niet enkel aan de coronapandemie kan worden toegeschreven.

Tegelijkertijd kwam het handelsvolume van Groot-Brittannië met niet-Europese landen in de eerste drie maanden van dit jaar voor het eerst hoger uit dan dat met de EU-handelspartners.

Met uitzondering van Noord-Ierland, maakt het Verenigd Koninkrijk sinds begin dit jaar geen deel meer uit van de Europese interne markt. Het hele land verliet ook de douane-unie. Douanerechten worden grotendeels vermeden door een handels- en samenwerkingsakkoord, maar formaliteiten en controles met betrekking tot productnormen hebben de handel over het Kanaal aanzienlijk gecompliceerder gemaakt.

Door jvh
AANGERADEN