Giulio Ciccone, de verrassende zesde in het Giro-klassement: “Eigen tempo volgen in plaats van aanvallen loont”

Giulio Ciccone. 

Giulio Ciccone. ©  LAPRESSE

De onverwachte Trek-Segafredo leider, Giulio Ciccone, hield stand in het algemeen klassement tijdens etappe 16 toen veel van zijn meer favoriete Giro d’Italia rivalen te lijden hadden onder de zware omstandigheden van de ingekorte etappe. De Italiaan hield zijn instinct om mee te gaan met de aanvallen in toom en speelde in plaats daarvan een meer behoudende rol.

Wouter van Biezen

Ciccone kwam als vierde over de streep op 1’18” van ritwinnaar en klassementsleider Egan Bernal (Ineos Grenadiers) en 51 seconden achter de tweede en derde plaats in de etappe, Romain Bardet (Team DSM) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious).

Dat betekende dat hij zijn zesde plaats in het algemeen klassement behield en terwijl zijn achterstand op de renners op de eerste twee plaatsen in het klassement, Bernal en Caruso, groter werd maakte hij een inhaalslag wat betreft de rest van de plaatsen tussen hem en het podium.

“Ik heb niet toegegeven aan het instinct om de aanvallers te volgen en te versnellen, ook al voelde ik me goed, maar ik ben op mijn eigen tempo geklommen”, zei Ciccone. “Als je nu naar de algemene rangschikking kijkt, is het een keuze die zijn vruchten heeft afgeworpen.”

Van joker naar leider

Ciccone, die begon als Trek-Segafredo’s joker, speelde eerder in de Giro veel aanvallender, maar toen de leidersrol overging van Vincenzo Nibali en het podium in zicht kwam, veranderde dat.

De 26-jarige renner was opgeklommen naar de vierde plaats in het algemeen klassement nadat hij tweede was geworden op het grind van de Campo Felice, maar in de Montalcino-etappe kreeg hij het zwaar te verduren en viel hij terug naar de achtste plaats. Sindsdien heeft hij zich echter langzaam twee plaatsen teruggetrokken en blijft hij proberen dichter bij de top drie te komen.

Ciccone gaat de tweede rustdag in met een achterstand van 4’31” op Bernal en meer dan twee minuten op de nummer twee Caruso, maar het gat met de derde plaats is kleiner geworden met een achterstand van 51 seconden op Hugh Carthy (EF Education-Nippo), die in de zestiende rit net achter Ciccone eindigde.

Bovendien staat hij op 13 seconden van Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) en Simon Yates (Team BikeExchange), die derde en vierde staan in het algemeen klassement. Voor de zestiende etappe was hij bijna een minuut verwijderd van zijn naaste rivaal en 1’12” van het podium.

Epische etappe”

Er werd altijd verwacht dat rit zestien een grote dag zou worden voor de bewegingen in het klassement en hoewel de voorspellingen van verslechterende weersomstandigheden ertoe leidden dat de koninginnenetappe werd ingekort van 212 kilometer naar 155 kilometer, was er nog steeds meer dan genoeg tijd om onderweg aanzienlijke schade aan te richten.

Yates, die Bernals grootste rivaal leek te zijn, is van de tweede plaats gezakt en staat nu net voor Ciccone, terwijl Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep) helemaal uit de running is geraakt na meer dan 24 minuten te hebben verloren op de zware dag in de Dolomieten.

“Hoewel de Giro gedwongen was om de route te herzien, denk ik dat het spektakel niet ontbrak. Het was een epische etappe,” zei Ciccone.

“Het nieuwe profiel blies elke tactiek die we van gisteravond hadden weg en maakte de dag explosiever. Het tempo was stevig vanaf het begin, maar natuurlijk maakte Passo Giau het echte verschil.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten