Simon Yates, vijfde in de stand: “Het zal iets heel speciaals vergen om de Giro te winnen”

Simon Yates. ©  LAPRESSE

Op de tweede rustdag van de Giro d’Italia circuleerden variaties op een soortgelijk thema. Romain Bardet (Team DSM) suggereerde dat Egan Bernal ongenaakbaar was. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) vond dat de Ineos Grenadiers renner niet te kloppen was. Aleksandr Vlasovs sportdirecteur bij Astana-Premier Tech, Giuseppe Martinelli, dacht dat de Colombiaan “niet één crisis, maar twee of drie” zou moeten doorstaan om de Giro vanaf hier te verliezen. De rustdaggedachte van Simon Yates week niet ver af van die consensus.

Wouter van Biezen

Gesterkt door zijn overwinning in de Tour of the Alps kwam de renner van Team BikeExchange aan de start als favoriet naast Bernal, maar met nog vijf etappes te gaan staat hij vijfde in het algemeen klassement, op 4’20” van de roze trui.

De geschiedenis van de Giro is rijkelijk doorspekt met opmerkelijke, vreemde en ronduit bizarre gebeurtenissen diep in de derde week, maar het wordt steeds moeilijker voor te stellen hoe een renner met Bernal’s reputatie dit matchpunt zou kunnen verkwanselen, zeker gezien de sterkte van zijn ploeg.

“Bernal steekt met kop en schouders boven iedereen uit”

Zelfs toen de Ineos Grenadiers maandag zeldzame tekenen van collectieve vermoeidheid vertoonden, was Bernals eigen dominantie over de Passo Giau dusdanig dat hij zelfs terloops een paar seconden van zijn voorsprong kon weggooien door te vertragen om zijn jasje uit te trekken voor de finish in Cortina d’Ampezzo.

“De overwinning zal heel moeilijk worden. Er zou iets heel speciaals en onverwachts moeten gebeuren wil ik winnen”, zei Yates. “Als die kans zich voordoet, zal ik hem proberen te grijpen, maar het zou erg verrassend zijn. Ik vecht voor het podium zo lang als ik kan.”

Yates was de laatste renner die in de eerste tweeënhalve week van de Giro een vergelijkbare prestatie neerzette als Bernal, toen hij in 2018 drie ritzeges boekte in de roze trui en vervolgens zijn voorsprong krachtig verdedigde in de tijdrit van Rovereto. Het einde van dat verhaal hoeft nauwelijks herhaald te worden, maar Yates ziet, net als Caruso, Bardet enz., geen tekenen van kwetsbaarheid bij Bernal. “Hij heeft duidelijk bij elke gelegenheid laten zien dat hij hier de beste is,” zei Yates. “Bernal steekt met kop en schouders boven iedereen uit op dit moment, het is moeilijk om hem nu zijn greep op het algemeen klassement te zien verliezen”, aldus de kopman van Team BikeExchange.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten