Bart De Wever niet eens met veroordeling van Voorpost-leden, Vlaams Belang-kopstukken protesteren in Mechelen

Bron © BELGA
/ Mechelen -

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het niet eens met de veroordeling van vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost naar aanleiding van een illegale spandoekactie waarmee ze zich wilden verzetten tegen islamisering. Enkele parlementsleden van Vlaams Belang protesteerden in Mechelen tegen het vonnis.

Vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost organiseerden vorig jaar een niet-toegestane spandoekactie op de markt van Mechelen. De Voorpost-delegatie deelde onder meer pamfletten uit waarin ze zich verzetten tegen de “islamisering van de maatschappij” en folders waarin ze gebedsdiensten van moslims in coronatijden aankaartten, terwijl de groep zelf die dag geen toestemming kreeg om te protesteren. Volgens het parket maakte het viertal zich daarmee schuldig aan het aanzetten tot haat of geweld tegen de moslimgemeenschap. De Mechelse correctionele rechtbank volgde dat standpunt en gaf de betrokkenen een celstraf van zes maanden, voor drie van de vier met uitstel.

Bart De Wever niet eens met veroordeling van Voorpost-leden, Vlaams Belang-kopstukken protesteren in Mechelen
Foto: BELGAONTHESPOT

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het daar niet mee eens, laat hij woensdagmiddag blijken op Twitter. “Ik ga niet akkoord met lieden die aansturen op een clash met de hele islam, maar een mening breng je niet voor de rechtbank”, klinkt het. “De vrijheid kan niet verdedigd worden door haar te beperken.” Volgens De Wever wil de federale regering “nog verder gaan op dit pad”. Hij lijkt daarmee te verwijzen naar de ambitie van de Vivaldi-ploeg om haatspraak en nepnieuws te bestrijden. “Dat is totaal fout”, aldus de N-VA-voorzitter.

Vlaams Belang-kopstukken voeren actie voor vrijheid van meningsuiting

Enkele parlementsleden van Vlaams Belang protesteerden in Mechelen tegen het vonnis. Ze kwamen woensdagavond naar de Mechelse Grote Markt met gelijkaardige spandoeken, aangevuld met affiches met de boodschap ‘Stop censuur’. “De strafrechtelijke veroordeling van de vier Voorpost-activisten is ver voorbij een gerechtelijke dwaling. Dit is een aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren”, klonk het bij de deelnemers.

Bij de aanwezigen waren de meeste kopstukken van de partij, onder wie voorzitter Tom Van Grieken, federaal fractieleider Barbara Pas, Europarlementslid Gerolf Annemans en een 25-tal parlementsleden, onder wie Vlaams Parlementsleden Filip Dewinter, Sam Van Rooy, Anke Van dermeersch en Guy D’haeseleer.

Van Grieken: “Ultragevaarlijk precedent”

Met de veroordeling vindt de extreemrechtse partij niet alleen dat het recht op actievoeren en vrije meningsuiting van Voorpost volledig is aangetast, maar tevens dat onze volledige democratie wordt ondermijnd. “Dit is zonder twijfel een van de meest zorgwekkende dingen die ik tijdens mijn politieke loopbaan heb mogen meemaken”, zei voorzitter Van Grieken in zijn toespraak. “Het ultragevaarlijke precedent dat hiermee wordt geschapen, is moeilijk te overschatten. Het zal op deze manier niet lang duren voordat ook wij geviseerd worden, want wij zijn de partij bij uitstek die ageert tegen islamisering. En wie denkt dat het daarbij zal eindigen, dwaalt. Op deze manier zal iedereen die kritiek heeft op massamigratie en multiculturalisme vervolgd kunnen worden. Maar als je alle dissidente meningen verbiedt, verbied je de democratie.”

“We waarschuwen al jaren voor wat er nu is gebeurd: dat de racisme- en haatwetgeving zou misbruikt worden om legitiem politiek verzet te vervolgen en te bekampen”, vervolgde Van Grieken. “Ik wil dan ook een algemene oproep doen aan al mijn collega’s parlementsleden en alle partijvoorzitters: willen jullie dan werkelijk dat het strafbaar is om tegen islamisering te zijn en dat te uiten? Zo ja, zeg dat dan eindelijk eens eerlijk en luidop. Zo nee, besef dan dat het de volledig verkeerde kant uitgaat en grijp mee in. Stop de censuur.”

Door jvh
AANGERADEN