Tuchtprocedure opgestart tegen Veerle Heeren na vroegtijdige vaccinatie

Veerle Heeren ©  BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft de gouverneur van Limburg de opdracht gegeven een tuchtprocedure te starten tegen Veerle Heeren (CD&V). De burgemeester van Sint-Truiden kwam enkele weken geleden in het oog van de storm terecht, toen bekendraakte dat zijzelf en mensen uit haar entourage vroegtijdig waren gevaccineerd tegen het coronavirus.

jvhBron: BELGA

Audit Vlaanderen, het onafhankelijk controleorgaan dat audits uitvoert bij de Vlaamse administratie en lokale besturen, start een forensisch onderzoek naar de vroegtijdige vaccinatie van Heeren en haar entourage. Dat werd beslist na een vooronderzoek. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers geeft ook de opdracht aan Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters om de tuchtprocedure op te starten.

LEES OOK. “Er dreigden duizend vaccins verloren te gaan.” Uitvluchten van Veerle Heeren houden amper steek (+)

De gouverneur zal na het tuchtonderzoek een formeel rapport voorleggen aan de minister. “Dat is ten vroegste na de publicatie van de forensische audit, zodat alle elementen mee in beschouwing kunnen worden genomen”, klinkt het. Aangezien Audit Vlaanderen een onafhankelijk controleorgaan is, staan daar geen wettelijke termijnen op. Pas nadien zal Somers een beslissing nemen.

“Volledige transparantie”

Het stadsbestuur van Sint-Truiden laat alvast weten de volledige medewerking te zullen verlenen aan Audit Vlaanderen. “Het stadsbestuur van Sint-Truiden wil volledige transparantie en duidelijkheid in het dossier van het vaccinatiecentrum’“, klinkt het. “De audit heeft tot doel klaarheid en duidelijkheid te verkrijgen inzake mogelijke onregelmatigheden bij het lokaal bestuur. De focus ligt op het in kaart brengen van de richtlijnen die voor het vaccinatiecentrum werden opgesteld en het mogelijk misbruik daarvan.”

LEES OOK. In meerdere gemeenten komt gesjoemel met vaccinaties aan het licht: hoe kan dat? En wie moet dat controleren? (+)

Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) gaf begin deze maand toe dat ze al in maart gevaccineerd werd. Daarnaast bekende ze de namen van 13 mensen uit haar directe omgeving te hebben doorgegeven. Heeren is tijdelijk vervangen als burgemeester door eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten