Facebook en Instagram gaan de mogelijkheid geven om likes en hartjes te verbergen

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Gebruikers van Facebook en Instagram krijgen binnenkort de keuze om het aantal hartjes of likes onder foto’s of berichten wel of niet te verbergen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De gebruikers van de twee platformen zullen de mogelijkheid krijgen om het aantal likes bij alle posts op hun tijdlijn te verbergen. Ze zouden zo kunnen reageren, of net niet, zonder zich te laten beïnvloeden door anderen. Ze zullen de likes-teller ook kunnen uitschakelen bij foto’s en berichten die ze zelf online zetten.

“Er is de kant van de gebruiker die leest en bekijkt, en de kant die berichten post. Je kan nu likes langs beide kanten controleren”, vatte Instagram-baas Adam Mosseri het samen tijdens een persconferentie. Het zal wel nog altijd mogelijk zijn om te zien wie een hartje heeft gegeven aan welke post en zo manueel te tellen.

De koortsachtige zoektocht naar likes maakt veel psychologen ongerust over de mentale gezondheid van jongeren. Zij worden vaak blootgesteld aan een te rooskleurig en kunstmatig beeld van hun omgeving. Daarnaast is er ook het risico op cyberpesten dat psychologen zorgen baart.

Door jvh
AANGERADEN