Bergetappe schudt algemeen klassement door elkaar in de Giro: Yates doet gouden zaak, rotdag voor Carthy en Ciccone

 ©  AFP

Egan Bernal is dan toch ook maar eens mens in deze Giro. De Colombiaanse rozetruidrager kraakte op de Sega di Ala, de steile slotklim van de zeventiende etappe, en lijkt minder onaantastbaar dan gedacht. Maar er waren veel grotere verliezers in het algemene klassement.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Is Colombiaanse superman toch te pakken in de Giro? Egan Bernal ziet zwarte sneeuw op steile slotklim

Op 3 km van de finish kon Bernal het tempo van Simon Yates niet meer volgen, dat kon enkel Joao Almeida. De leider van deze Giro zag af en verloor uiteindelijk 53 seconden op de Brit van Team BikeExchange, de grote winnaar van de dag. Yates wint namelijk twee plaatsen in de stand en volgt als derde nu op 3’23” van Bernal.

Damiano Caruso blijft tweede en maakte zelfs drie seconden goed. De Italiaan volgt op 2’21”. Almeida springt van tien naar acht door zijn tweede plek na Daniel Martin. De Portugees van Deceuninck - Quick-Step pakte 1’10” terug op Bernal en heeft nu een achterstand van 8’45”.

 ©  AFP

Aleksandr Vlasov blijft vierde in de stand, maar het podium is nu wel heel ver weg voor de Rus van Astana. Vlasov loste al op 9 km van de streep en kwam binnen op 3’08” van de dagwinnaar. Zijn achterstand op Bernal is nu al 6’03”. Hugh Carty zakt van drie naar vijf en volgt nu op 6’09” van Bernal en dus op bijna drie minuten van nummer drie Yates.

En dan was er ook nog de val van Giulio Ciccone, letterlijk en figuurlijk. De Italiaan van Trek-Segafredo kwam ten val op dezelfde plaats als Remco Evenepoel en bekocht dat met een verlies van 7’58” op winnaar Martin. Ciccone verliest vier plaatsen in het klassement en is nu tiende op 11’06” van het roze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten