José De Cauwer zou graag boswachter (geweest) zijn

José De Cauwer werd vooral succesvol ploegleider, en won o.m met Greg LeMond de Tour. © Marc Herremans

Als hij geen wielrenner, sportdirecteur en tv-commentator was geworden, hadden we José De Cauwer (71) wellicht tegen gekomen in de natuur: als boswachter.

De wielercommentator vertelt over zijn droomberoep en vele andere dingen in het jongste nummer van Visie, het blad van Beweging.net. ‘’Boswachter, buiten, in de natuur. Planten zien groeien en kapotgaan. Ik wil gerust hard werken, maar wel ook resultaat kunnen zien. Toen ik nog echt klein was, was truckchauffeur mijn droom. Onderweg zijn en verre plaatsen zien sprak mij wel aan. Maar daar ben ik vanaf gestapt zodra ik doorhad dat dat toch geen eenvoudig leven is.’’

De Cauwer zegt in het gesprek met Visie ook dat hij toch wat graag zijn talenkennis verder had bijgespijkerd. Hij ervaart dat gebrek aan kennis van Duits, Italiaans en Spaans als een rem.

En met wie hij graag een terrasje zou doen? ‘’Als ik mag gaan fietsen met die persoon: dan met Rik Van Looy. Dat was vroeger mijn favoriete wielrenner, ook die van mijn vader. Ik zou graag horen hoe hij zijn hele carrière heeft beleefd; Wat heeft hem zo gedreven om er zo hard in te vliegen? Wat maakt hem eigenlijk dat icoon?’’

De echte topontmoeting had José eigenlijk wel graag gehad met Nelson Mandela, een man die volgens hem echt iets verwezenlijkt heeft in zijn leven.

 ©  © VRT 2009

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten