Eigenaar van ontploft gebouw in Luik trekt naar Cassatie na veroordeling voor doodslag van 14 mensen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Mehmet C., de eigenaar van het gebouw in de rue Léopold in Luik dat in januari 2010 door een gasexplosie werd verwoest, tekent cassatie aan tegen zijn veroordeling in beroep. Dat heeft zijn advocaat donderdag bekendgemaakt. De man werd op 20 mei door het hof van beroep van Luik veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf.

De explosie in de rue Léopold 18 vond plaats in de nacht van 26 op 27 januari 2010. Het veroorzaakte de instorting van het pand en de gedeeltelijke instorting van het aangrenzende gebouw tijdens de reddingsoperaties. Tussen het puin werden de lichamen van 14 mensen gevonden. Bij de ramp raakten ook 19 mensen gewond.

De eigenaar van het gebouw werd vervolgd voor de doodslag van 14 mensen, door gebrek aan vooruitziendheid en voorzorg, en voor onvrijwillige slagen en verwondingen, door gebrek aan vooruitziendheid en voorzorg, op 19 mensen.

Mehmet C. werd in beroep veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. “Hij besloot tegen zijn veroordeling in cassatie te gaan, omdat hij het tegen hem uitgesproken vonnis betwist”, aldus meester Shirley Franck.

In eerste aanleg was hij veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Het hof van beroep noemde C. de hoofdverdachte van de feiten, en niet langer de medepleger, en verhoogde de straf naar 18 maanden celstraf. Het uitstel dat in eerste aanleg was verleend, werd opgeheven.

Door jvh
AANGERADEN