Peter Sagan, leider in het puntenklassement, krijgt paarse fiets tijdens laatste drie Giro-ritten

Peter Sagan. 

Peter Sagan. ©  LAPRESSE

Nadat hij de eindoverwinning in het puntenklassement van de 104e Giro d’Italia bijna heeft bezegeld, viert Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) feest met een Specialized Tarmac SL7 in een nieuwe paarse look.

Wouter van Biezen

De fiets is gespoten in een cyclaam kleur, om de kleur van de maglia cicliamino weer te geven, de trui gedragen door de leider van het puntenklassement.

In de afgelopen week droeg Sagan een paarse helm, met nog meer verwijzingen naar de trui op zijn bril en sokken. Nu heeft hij zijn fiets voor de laatste drie etappes volledig in het paars gespoten.

Het pareltje van Sagan. 

Het pareltje van Sagan. ©  Veloimages / Bora-Hansgrohe

Sagan nam de maglia ciclamino aan het eind van de eerste week in ontvangst en draagt deze sinds de elfde rit elke dag. Nadat donderdag de achttiende etappe naar de kopgroep ging, leidt hij momenteel het klassement met 135 punten, 22 voor de als tweede geplaatste Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation) en 25 voor Fernando Gaviria (UAE Team Emirates).

Met twee bergetappes en een individuele tijdrit in het verschiet is het niet waarschijnlijk dat Sagan of zijn rivalen bij de etappefinish in de punten zullen rijden. Het is wiskundig mogelijk dat hij via de tussensprints wordt ingehaald, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat zijn rivalen in een positie zouden zijn om punten te pakken terwijl hij dat niet zou kunnen.

Sagan is dus klaar om zijn eerste overwinning in het puntenklassement te boeken buiten de Tour de France, waar hij een recordaantal van zeven keer de befaamde groene trui won. Bij zijn debuut in de Giro vorig jaar werd hij tweede achter de Fransman Arnaud Démare (Groupama-FDJ). De Slowaak werd ook al een keer tweede in het puntenklassement van de Vuelta, in 2018.

LEES OOK

Nu in het nieuws