Had Deceuninck - Quick-Step Almeida langer als kopman moeten uitspelen? “Keuze voor Evenepoel blijkt nu niet de goeie”

 ©  AP

Joao Almeida kwam in de Giro opnieuw een paar seconden te kort voor zijn allereerste profzege. De Portugees van Deceuninck - Quick-Step gaat heel hard in de laatste week. Wat als hij vroeg in de Giro geen slechte dag had gekend?

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Egan Bernal zag opnieuw af in de Giro, maar is na bergrit toch de winnaar van de dag (net als zijn luitenant bij INEOS)

Almeida staat met nog twee ritten voor de boeg achtste in het algemene klassement, op meer dan acht minuten van leider Egan Bernal. De top vijf is echter nog steeds in zicht aangezien het verschil met Hugh Carthy slechts 1’16” bedraagt. Een overbrugbare achterstand voor Almeida, die de voorbije twee bergetappes heel wat tijd goedmaakte op zijn dichtste concurrenten.

Wat een domper voor de Portugees dat hij in de vierde etappe meer dan vier minuten aan zijn broek kreeg, terwijl Remco Evenepoel de schade op Bernal beperkte tot elf seconden. Meteen werd Almeida de luxeknecht van onze landgenoot. Zo moest hij tijdens de gravelrit naar Montalcino wachten op Evenepoel, terwijl Almeida zelf mee was met de groep der favorieten.

 ©  LAPRESSE

“Moeilijk met twee kopmannen”

Evenepoel is intussen verdwenen uit de Giro na een valpartij, terwijl de Portugees zelfs Bernal uit het wiel rijdt. Wat als...? “Joao kon het opnieuw niet afmaken vandaag”, aldus ploegmaat James Knox na de etappe. “Daar zijn we allemaal heel teleurgesteld over, maar je kan het niet wijten aan zijn inspanning. Hij heeft alles gegeven, net als het hele team. Om dan tweede te worden achter Simon Yates op zo’n steile klim, dat kan je hem niet verwijten.”

“Er is al veel gezegd (tijdens deze Giro, red.)”, aldus de Brit. “Maar Joao verloor veel tijd in die rit naar Sestola. Als je daar nu op terugkijkt, is dat enorm spijtig voor hem. Hij had het gewoon niet die dag, om een of andere reden. Terwijl Remco zo goed was en tweede in de stand tot na de eerste rustdag. Het was sowieso moeilijk om te starten met twee kopmannen, dus het is spijtig dat Joao toen de favorieten niet kon volgen. Dan had alles anders kunnen lopen, maar dat is het leven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Verkeerde keuze”

Ook bij Eurosport gingen ze er even dieper op in. “Het blijft een vreemd verhaal dat Almeida toen minuten verloor terwijl hij best wel in vorm is”, aldus ex-renner Erik Breukink. “Maar toen speelde het nog, dat van die twee kopmannen. Lastig, zo blijkt nu als je Knox hoort. In eerste instantie speelden ze dan toch eerder de kaart Evenepoel dan Almeida en uiteindelijk blijkt dat dan niet de goeie keuze. Al is dat achteraf makkelijk praten, natuurlijk.”

Bobbie Traksel beaamt. “Achteraf had je niet op Evenepoel moeten wachten, maar dan had je een storm van kritiek over je heen gekregen”, klinkt het. “Nu is het achteraf… Almeida rijdt gewoon fantastisch en Deceuninck - Quick-Step maakt opnieuw mee de koers. Dat zullen ze morgen opnieuw doen. Ze willen natuurlijk één rit binnenhalen zodat ze niet met lege handen naar huis gaan.”

LEES OOK. Nederlanders nemen het op voor Remco Evenepoel: “Als je dit op deze leeftijd kan, dan ben je een groot kampioen”

Aangeboden door onze partners