Samantha Cristoforetti wordt eerste vrouwelijke Europese bevelhebber van ISS

Samantha Cristoforetti 

Samantha Cristoforetti ©  AP

De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti (44) zal volgend jaar de eerste vrouw uit Europa worden die het bevel krijgt in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dat heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA vrijdag bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Cristoforetti zal in 2022 als lid van de SpaceX Crew-4-missie van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA samen met de Amerikaanse astronauten Kjell Lindgren and Bob Hines de ruimte in gelanceerd worden. Het wordt haar tweede missie naar het ISS: in 2014 en 2015 bracht ze 199 dagen door in een baan rond de Aarde.

Aan boord van het ISS zal ze gezagvoerder worden, als eerste vrouwelijke ESA-astronaut. Daarmee zal ze de leiding hebben over de dagelijkse taken en de overige astronauten aan boord van het station.

Cristoforetti wordt de vijfde ESA-astronaut die het bevel in het ISS in handen krijgt. Wie die rol krijgt, bepalen NASA, ESA en de Russische, Japanse en Canadese ruimtevaartbureaus Roscosmos, JAXA en CSA in onderling overleg.

De Belgische astronaut Frank De Winne werd in 2009 de eerste boordcommandant van ESA in het ISS. Hij was daarmee ook de eerste bevelhebber die niet de Amerikaanse of Russische nationaliteit had. Momenteel is hij het hoofd van het Europees Astronautencentrum.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten