Waarom niemand Marianne ‘ja’ zag zeggen in ‘Thuis’: fans krijgen mooi moment met enorme cliffhanger

 

 ©  VRT

‘Thuis’ eindigde vrijdagavond op een romantische noot en een gruwelijke cliffhanger. Marianne wil het immers weer goedmaken met Leo nadat ze nee had gezegd tegen zijn huwelijksaanzoek. Minder goed nieuws is er voor Kobe, hij verliest zijn kersverse pluizige gezelschap.

Leo (Walter Moeremans) moest woensdag nog een klap verwerken in Thuis. Marianne (Leah Thys) had hem immers ‘nee’ gezegd op zijn aanzoek om met hem te trouwen. Wat voor de nodige boosheid en wrevel in het huishouden had gezorgd. Maar het is Marianne, en die heeft intussen door wat ze riskeert kwijt te spelen. Samen met Tamara (Tine Priem) en Nancy (An Pira) heeft ze een plannetje bekokstoofd om Leo naar de Withoeve te krijgen.

Leo krijgt een brief van Marianne. 

Leo krijgt een brief van Marianne. ©  VRT

Tamara lokt hem naar daar met een smoesje: ze wil een avondje wellnessen, maar zocht nog een chauffeur. Wanneer hij bij de Withoeve aankomt, ziet ze er echter niet vertrekkensklaar uit. Ze verzoekt hem even te gaan zitten. En Leo heeft meteen door dat het iets met Marianne te maken heeft. “Is ze hier misschien? Ik wil niets horen van haar en van excuses. Niet na wat ze mij heeft aangedaan.” Maar hij gaat toch zitten en krijgt van Tamara een brief, die Marianne voor hem heeft geschreven. Daarin vertelt ze hem dat hij haar gelukkig maakt en hij de liefste brompot is die hij kent. Waarna ze afsluit met veelbetekende woorden. “Ze zegt ja! Ze wilt met mij trouwen. In het bijzijn van uw familie, maar ook van die van mij. Maar enfin, waarom doet ze dat via een brief?”

Ze blijkt op weg naar de luchthaven, om naar Kaapverdië te vertrekken. Ze wil immers haar dochter An – die gevlucht is naar daar na de moord op Xander – overtuigen om aanwezig zijn op het huwelijk. Waarop Leo richting de taxi van Nancy trekt, in de hoop van nog op tijd te zijn in de luchthaven met zijn ring om Marianne opnieuw ten huwelijk te vragen.

Brief door corona

Een mooi moment dus in Thuis, maar er rijst toch een vraag: Waarom kwam Marianne niet zelf even bij Leo haar verhaal vertellen en doet ze het met een brief? Leah Thys was op het moment van de opnames al out met corona. Daarop moesten de scenaristen het script licht wijzigen en gebeurden de verontschuldigingen niet in levenden lijve, maar via een brief.

Al was overigens niet alles peis en vrede in Thuis vrijdagavond. Nu Dries (Yemi Oduwale) de erfenis van Reinhilde heeft aanvaard, ontdekt hij van haar ook een brief gericht aan de politie die bij Dieter (Raf Jansen) en Tim (Jeroen Lenaerts terechtkomt. Daaruit blijkt dat Jacques (Peter Van De Velde) schuldig is aan vijf moorden, inclusief die op zijn eigen vrouw. De aflevering eindigt met een cliffhanger. Kobe (Sid Van Oerle) had in Vondel de hond uitstekend gezelschap gevonden, maar wanneer hij ’s ochtends kijkt, ligt de hond uitzonderlijk stil. Tot zijn ontzetting is Vondel dood. Zou Jacques dit ook op zijn geweten hebben en dan toch niet dood zijn? Of is het toeval?

Geen succes in het huwelijk

Voor het personage Marianne wordt het haar vierde huwelijk. Ze deed bij het begin van de populaire soap haar intrede als vrouw van Walter De Decker. Ook al waren ze al uit elkaar, toch waren ze nog steeds getrouwd en ze hebben twee kinderen: Tom en Ann. Ze proberen hun huwelijk alsnog een tweede kans te geven, nadat zijn relatie met Rosa strandt. Walter sterft echter in het tweede seizoen aan een hersenbloeding.

Hun huwelijk was niet te zien op het kleine scherm. Bij deze strandwandeling kreeg Walter zijn fatale hersenbloeding. 

Hun huwelijk was niet te zien op het kleine scherm. Bij deze strandwandeling kreeg Walter zijn fatale hersenbloeding. ©  VRT

In het twaalfde seizoen van Thuis ontmoet Marianne dokter Geert Smeekens. Alleen klikt het niet tussen de twee. Maar dat keert. Wanneer Geert een relatie krijgt met haar zus Claire, is Marianne stikjaloers. Pas in seizoen veertien worden de twee een koppel wanneer zij hem vertelt dat ze gevoelens voor hem heeft. Het seizoen later stappen de twee in het huwelijksbootje. Marianne lijkt het uiteindelijk te gaan verknoeien wanneer ze een affaire start met David, de vader van Mayra. Geert wil scheiden, wanneer hij het te weten komt. En ook al probeert ze hem jaloers te maken, hij wil niet afwijken van dat idee. Het is pas wanneer de beruchte advocaat Ivo Courtois Marianne via chantage met hem wil laten trouwen, dat Geert en Marianne zich weer verzoenen.

Mariannes tweede huwelijk was met dokter Geert Smeekens, vertolkt door Peter Rouffaer. 

Mariannes tweede huwelijk was met dokter Geert Smeekens, vertolkt door Peter Rouffaer. ©  VRT

In het twintigste seizoen loopt het uiteindelijk toch definitief mis, wanneer Geert beschuldigd wordt van ontvoering, maar Marianne niet gelooft in zijn onschuld. Hij hertrouwt met Hélène, de ex-schoonmoeder van dokter Judith. Marianne beschuldigt hem mishandeling en het mondt uit in een proces, dat ze verliest. Ze moet 160.000 euro schadevergoeding betalen aan Geert. Maar dan komt ze erachter dat Hélène samenwerkt met een zekere Henri, met wie ze een geheime relatie heeft en op het punt staat 160.000 euro mis te lopen. Ze wil Geert waarschuwen, maar het mondt uit in een drama: Geert ligt dood neer in de dokterspraktijk. Iedereen denkt dat Marianne de schuldige is, maar het is Hélène die Geert vermoord heeft.

Tussen al die gebeurtenissen door ontmoet Marianne haar derde echtgenoot: WilliamDegreef. Alleen blijkt hij een gladde paling, wat Tom en Ann snel doorhebben. Hij probeert Marianne zelfs te vermoorden, maar zij wordt gered door Tom en Judith. Het betekent het einde van het huwelijk. Wanneer hij Hélène blijkt te hebben vermoord, belandt hij achter tralies.

Haar derde huwelijk was helemaal geen lang leven beschoren. William bleek een crimineel te zijn. 

Haar derde huwelijk was helemaal geen lang leven beschoren. William bleek een crimineel te zijn. ©  VRT

Hopelijk is haar huwelijk met Leo dus een langer leven beschoren. (eadp)

LEES OOK