Greg Van Avermaet test benen in Dauphiné en praat over Giro-debuut van Remco Evenepoel: “De media hebben hem te snel en te veel opgehemeld”

Greg Van Avermaet op hoogtestage in de Franse Alpen. ©  AG2R CITROËN TEAM

Greg Van Avermaet (AG2R-Citroën) sprak op de vooravond van het Critérium du Dauphiné over zijn gevoel na de vele hoogtemeters in de Franse Alpen, zijn aspiraties jegens de Tour en de Spelen in Tokio. En de regerend Olympisch kampioen liet tevens zijn licht schijnen over de bewogen eerste grote ronde van Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick-Step). “Als hij de Giro nu al had gewonnen, zou dat niet goed voor zijn carrière zijn.”

Wouter van Biezen

Hoe heb je je voorbereid op de Olympische Spelen en de Tour?

“Na de klassiekers heb ik eerst een beetje de tijd genomen om te rusten en daarna ben ik rustig beginnen opbouwen richting het drieluik Dauphiné-Tour-Spelen. Ik heb met de ploeg een hoogtestage afgewerkt in de Franse Alpen. Spijtig genoeg moesten we ons door slecht weer ploeteren, maar we hebben geprobeerd om het trainingsschema zo goed mogelijk af te werken. We hebben enorm veel hoogtemeters gemaakt en over het algemeen ben ik best tevreden over mijn conditie. Ik denk dat het vooral belangrijk is om goed te zijn in de Tour en hopelijk kan ik naar de Olympische Spelen trekken. Er zijn vijf plaatsen waarvan er al twee ingevuld zijn, maar ik ga er vanuit dat ik deel zal uitmaken van de selectie. Ik moet nu zien dat ik in de Dauphiné mijn strepen verdien. De Dauphiné is een heel belangrijke koers voor de ploeg en heeft bovendien een mooi parcours in petto. Voor elk type renner valt er wel iets te beleven, dat is ideaal voor mijn opbouw richting de Tour.”

Denk je dat deze Tour een kolfje naar jouw hand gaat worden?

“Ik zal zoals elk jaar proberen om etappes te winnen, maar dat hangt van mijn vormpeil van de komende week af. Het zal afwachten zijn hoe mijn lichaam reageert op het eerste koersritme. Daarnaast heb ik nog maar net mijn tweede vaccinatie gehad, waar ik toch wat last van heb gehad, dus dat wordt extra spannend. Het is altijd een beetje dubbel. Ik ben al met een zeer slecht gevoel uit de Dauphiné gekomen waarbij dat ik zelfs aan mijn ploegleider vroeg om mij uit de Tour de houden omdat ik mij totaal niet klaar voelde. En dat jaar won ik een rit en pakte ik de gele trui. Dus, het gevoel zegt niet alles. Het is zaak om goed te timen wanneer je je beste vorm haalt. Je mag in deze Dauphiné zeker niet te vroeg heel goed zijn. Hoewel ik het zeker niet zal laten om proberen sterke uitslagen te rijden, ga ik vooral trachten om op het juiste moment de sterke vorm te pakken te krijgen.”

Hoe kijk je naar de passage van Remco Evenepoel in de Giro? Was het een goed idee om hem nu al te laten meedoen?

“Het is sowieso niet slecht om een grote ronde te rijden. Ik denk dat hij er veel uit geleerd heeft. Alleen waren de verwachtingen vooraf te hoog gespannen. De media hebben Evenepoel te snel en te veel opgehemeld. Het is zijn eerste grote ronde, er komen zoveel nieuwe dingen op hem af. Het is al niet gemakkelijk om drie weken lang te presteren en al die verwachtingen zomaar in te lossen, zeker niet als je uit zo’n zware blessure komt. Maar, hij heeft het allesbehalve slecht gedaan. De eerste week is hij zeer goed doorgekomen. Wat vooral belangrijk is: hij heeft enorm veel kunnen bijleren. Het draait niet alleen maar om hard op de pedalen kunnen stampen, er zijn nog zoveel andere factoren die meespelen. Het is goed dat hij zijn eerste grote ronde op deze manier heeft kunnen rijden. Als hij de Giro nu al zou hebben gewonnen, zou dat niet goed geweest zijn voor zijn carrière. het verwachtingspatroon zou dan zeker de hoogte in schieten en ook de druk op zijn schouders zou enorm hard toenemen. En daar sta je op zo’n jonge leeftijd allesbehalve voor te springen.”

Dan over de Dauphiné. Wat is het strijdplan?

“We komen met een heel veelzijdige ploeg aan de start waarmee we elke dag wel iets kunnen betekenen. “We zullen met verschillende renners etappes proberen te winnen en met Ben O’Connor en Aurélien Paret-Peintre gaan we voor het algemene klassement. Ikzelf heb een vrije rol gekregen en zal waarschijnlijk af en toe mijn eigen kansen kunnen gaan. Ik zie voor mezelf enkele mogelijkheden in de ietwat klassiek getinte etappes. Als ik in de eerste twee à drie dagen de klims goed overleef, dan kan ik misschien in een kleine groep sprinten voor een goed resultaat. Ik ga in ieder geval zien hoever ik kan komen.”

Wie is jouw favoriet?

“Richie Porte (INEOS-Grenadiers) is iemand die in rittenkoersen van een week heel sterk voor de dag komt. Hij heeft ook in Teide (Tenerife, Spanje red.) gezeten, dus hij zal er zeker staan. Voor mij is hij de te kloppen man.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten