Israëlische regering zonder Netanyahu in de maak

Yair Lapid, Naftali Bennett en Israelische premier Benjamin Netanyahu  

Yair Lapid, Naftali Bennett en Israelische premier Benjamin Netanyahu  ©  AFP

Bron: BELGA

In de moeizame regeringsvorming in Israël wordt een coalitie zonder huidig premier Benjamin Netanyahu waarschijnlijker. Naftali Bennett van de radicaalrechtse partij Yamina zou zich verbinden aan oppositieleider Yaïr Lapid van centrumpartij Yesh Atid, zo melden Israëlische media. Tijdens een persconferentie, uitgezonden op zondagavond in prime time, zei Bennett dat Netanyahu geen rechtse regering zou kunnen vormen.

Bennett zou zijn partijleden zondagvoormiddag op de hoogte brengen van de keuze. Er zou een overeenkomst zijn met Lapid over een roterend premierschap. Bennett zou twee jaar premier zijn, waarna Lapid de volgende twee jaar voor zijn rekening zou nemen. Tijdens een persconferentie verklaarde Bennett alvast dat een regering met Netanyahu geen optie meer is. “Het is een totale leugen”, zei hij. Volgens Bennett komen er of nieuwe verkiezingen, of een regering - het zogenoemde veranderingsblok - met anti-Netanyahu-partijen.

Uit de verkiezingen van 23 maart kwam geen duidelijke meerderheid naar voren. Netanyahu slaagde er niet in om een nieuwe regering te vormen, waarna president Reuven Rivlin de opdracht begin deze maand doorschoof naar Lapid. Diens partij is de op een na grootste na de Likoed-partij van Netanyahu.

Lapid mikt op een coalitie van linkse, rechtse en centrumpartijen, verenigd tegen de van corruptie beschuldigde Netanyahu. Die minderheidsregering zou steun nodig hebben van de Arabische parlementsleden in de Knesset. Het mandaat van Lapid om een regering te vormen, loopt nog tot woensdag middernacht. 

Netanyahu was premier van Israël van 1996 tot 1999 en vanaf 2009 opnieuw zonder onderbreking.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten