Extra lening voor ondernemingen die heropenen

Bron © EIGEN BERICHTGEVING, BELGA

Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V). Foto: BELGA

Horeca en andere ondernemingen die weer opengaan, kunnen vanaf vandaag bij de Vlaamse Regering een “heropstartlening” aanvragen. Met de heropstartlening wil de Vlaamse regering handelaars en horeca-uitbaters in staat te stellen handelsgoederen aan te kopen en voorraden aan te leggen om te kunnen heropstarten.

Horecazaken die extra producten moeten inslaan, winkels die een nieuwe collectie moeten aankopen of eventbedrijven die extra materialen nodig hebben. Veel ondernemingen die de komende weken weer volledig opengaan, hebben nood aan extra centen om die doorstart te kunnen maken. Voor hen heeft de Vlaamse minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V), een heropstartlening in het leven geroepen. Die kan vanaf vandaag worden aangevraagd. Het gaat om minstens 10.000 en maximaal 750.000 euro, aan een rente van 1 procent en een looptijd van twee of drie jaar. De ondernemers moeten telkens wel een deel eigen kapitaal inbrengen. Elke onderneming kan twee leningen aanvragen. Dat gaat dan over de aankoop van bijvoorbeeld grondstoffen, maar ook nieuwe collecties voor ondernemingen in de modesector.

Uit gegevens van Vlaamse overheid blijkt dat één op de vier ondernemingen extra kapitaal of krediet nodig heeft voor die volledige heropening. In de horeca zou dat zelfs de helft van de ondernemers zijn. Belangrijke voorwaarde is wel dat het om gezonde bedrijven gaat. Ondernemingen met betalingsachterstand of andere financiële problemen komen niet in aanmerking.

Nog tot 1 augustus kan de heropstartlening worden aangevraagd.

Door (pl, lto)
AANGERADEN