Simon Yates waarschijnlijk op weg naar Tour na podiumplaats Giro

Simon Yates werd zondag derde in de 104e Giro d’Italia.©  REUTERS

Simon Yates (Team BikeExchange) zal eind juni wellicht op zoek gaan naar ritzeges in de Tour de France voordat hij zich gaat richten op de Olympische Spelen in Tokio, maar hij zal eerst een rustpauze inlassen om zijn Giro-avontuur te verwerken.

Wouter van Biezen

De Brit heeft er een wisselvallige Ronde van Italië opzitten. Hij had het een beetje moeilijk in de eerste week, maar kwam in de derde week in topvorm en kon een belangrijke slag slaan in het algemeen klassement. Hij boekte ook een solo-etappewinst op vrijdag in Alpe di Mera, voordat hij op zaterdag in de laatste bergetappe een beetje wegzakte.

Dat werd gevolgd door een 30,3 kilometer lange individuele tijdrit in Milaan. Yates werd 51ste en verloor 1’19” op vierde klassementsrenner Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) in de laatste etappe, maar een voorsprong van bijna vier minuten aan het begin van de dag betekende dat Yates gemakkelijk genoeg voorsprong behield om op het podium te blijven in het eindklassement.

Hij eindigde uiteindelijk met een achterstand van 4’15” op Bernal in de strijd om de roze trui en 2’46” op de als tweede geplaatste Damiano Caruso (Bahrain Victorious).

Ritzeges in Tour, daarna schitteren op de Spelen

Het is Yates beste resultaat in de Giro en zijn tweede keer op het algemene podium van een grote ronde, na winst in de Vuelta van 2018. Hij werd ook een keer zevende in de Tour van 2017, waar hij tevens met de witte trui aan de haal ging, de trui van de beste in het jongerenklassement. En Yates zal, na zijn twee etappeoverwinningen in de Tour van 2019, naar verwachting op zoek gaan naar nog meer ritzeges in de komende Ronde van Frankrijk naar aanloop van de Spelen in Tokio.

“Het eerste wat hij zal doen is vakantie nemen, dat kan ik je garanderen. Hij zal maandag zijn koffers pakken en aan een welverdiende rustperiode beginnen,” vertelde Matt White, hoofd sport van Team BikeExchange.

“Dan gaan we samenzitten en kijken hoe hij uit de Giro is gekomen. Maar voor Simon is het duidelijk een groot doel om de Olympische Spelen te winnen. En het is zeer waarschijnlijk dat je hem zult zien in de Tour.”

White ontkende dat een derde plaats in de Giro voor Yates een manier was om onafgemaakte sportieve zaken af te ronden, nadat hij de wedstrijd in 2018 bijna in het zicht van Milaan verloor. “Mensen vergeten dit altijd, maar hij won de Vuelta drie maanden nadat hij de Giro had gewonnen. Daarmee hebben we zeker een streep door het zand getrokken”, vertelde White.

“We hebben een verschillende voorbereiding gehad, en je leert van je fouten, en hij heeft sindsdien ook meerdere etappes van de Tour de France gewonnen. Dan heeft hij vorig jaar geen kans gehad in de Giro omdat hij COVID opliep tijdens de koers. Er is veel gebeurd sinds 2018 en dat begon met het winnen van de Vuelta. We hebben in de loop der jaren veel geleerd. Hij heeft deze week een heel constante prestatie neergezet en hij mag trots zijn”, aldus White.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten