Brent Van Moer verliest al zijn truien op col van tweede categorie: “Ik kreeg wel de felicitaties van Froome, Thomas en Valverde”

Brent Van Moer genoot van zijn dagje in het geel. 

Brent Van Moer genoot van zijn dagje in het geel. © BELGA

Bij de start in Brioude hoopte Brent Van Moer nog te overleven, maar in Saugues gistermiddag was de Waaslander van Lotto-Soudal al zijn truien kwijt: het geel aan dagwinnaar en solist Lukas Pöstlberger, de bergtrui aan ploegmaat Matthew Holmes, het groen aan Sonny Colbrelli en het wit aan Ilan Van Wilder.

Hugo Coorevits

Het was geen oeverloos ontgoochelde Van Moer die bijna drie en een halve minuut later binnenliep in dit plaatsje dat bekend is als pelgrimshalte onderweg naar Santiago de Compostela. “Ik had niet de beste benen vandaag. Ik hoopte over die slotklim te raken, maar toen ik een minuut achter de groep met de grote tenoren lag, zeiden ze vanuit de ploegauto: laat maar zitten! En toch heb ik genoten van deze dag die vol nieuwe ervaringen zat. Ik ben wel geschrokken van de impact die mijn overwinning van zondag had. Alle grote kampioenen hier aanwezig kwamen langs om met complimenten te strooien. Zowel Froome, Valverde en Thomas. Dat doet wel deugd. Froome sprak me daarover aan toen we samen van de leidersgroep schoten. Het was zelfs een apart gevoel om samen met de viervoudige Tourwinnaar aan te komen.”

Witte trui voor Van Wilder

Met Ilan Van Wilder stond achteraf wel een tweede landgenoot in evenveel dagen op het podium van het Critérium du Dauphiné. De witte trui van beste jongere was voor de Vlaams-Brabander uit Opwijk het allereerste leidersshirt bij de profs. “Ik moest eraan denken toen ik die trui kreeg. Mijn voorganger was Bjorg Lambrecht die twee jaar geleden ook op het eindpodium stond als beste jongere.”

“Ik vond het fijn dat ik zo gemakkelijk overleefde op die col van tweede categorie en ook nog zevende finishte in de sprint. Niet dat die witte trui een doel op zichzelf is nu. In de stijl van de Ronde van Romandië hoop ik zo ergens tussen de vijftiende en de twintigste te finishen. Alleen is het niveau hier wat hoger”, aldus de 21-jarige Van Wilder die een leeftijdsgenoot is van Remco Evenepoel. (hc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten