Inflatie in eurozone voor het eerst in tweeënhalf jaar op 2 procent

 

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

De inflatie in de eurozone is in mei verder opgelopen tot 2 procent op jaarbasis. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag in een eerste schatting gemeld. Het is de eerste keer sinds eind 2018 dat de inflatie de kaap van 2 procent bereikt.

In april stond de inflatie - die de stijging van de consumptieprijzen op een jaar weergeeft - in de eurozone nog op 1,6 procent. Met name de hogere energieprijzen jagen de inflatie aan.

Ook in de dienstensector stijgen de prijzen nu de economie steeds meer wordt heropend en de vraag van consumenten aantrekt. Ook industriële goederen zijn wat duurder geworden. 

LEES OOK. Vraag naar luxevastgoed nooit zo groot: voor het eerst meer dan duizend woningen boven 1 miljoen euro verkocht (+)

Onrust

De inflatie in het eurogebied ligt nu iets hoger dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van bijna 2 procent. Op de aandelenbeurzen zorgde de oplopende inflatie de jongste tijd voor onrust omdat centrale banken daardoor mogelijk sneller de rente gaan verhogen. Maar centrale bankiers verklaarden dat de hogere inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard is nu de economie sterk herstelt van de coronacrisis.

Binnen de eurozone zijn er wel grote verschillen in inflatie te zien. Zo heeft Griekenland een negatieve inflatie van min 1,1 procent. In Luxemburg is de inflatie met 4 procent het hoogst.

Lees ook

Nu in het nieuws