China feliciteert Bashar al-Assad met herverkiezing

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Chinese president Xi Jinping heeft Bashar al-Assad gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning bij de Syrische presidentsverkiezingen. Het wordt een vierde termijn van zeven jaar voor de 55-jarige Assad, die volgens de voorzitter van het parlement 95,1 procent van de uitgebrachte stemmen achter zich kreeg.

China is een bondgenoot van Assad en blokkeert samen met Rusland elke resolutie in de VN-Veiligheidsraad over Syrië. Eerder feliciteerden Rusland en Iran Assad ook al. 

De VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk verklaarden vorige week, nog voor de verkiezingen, dat die “vrij noch eerlijk” zijn, wat Assad direct als onzin betitelde. De vorige presidentsverkiezingen in 2014, toen Assad 89 procent van de stemmen kreeg, werden in het Westen ook gezien als een schijnvertoning. Toen kwam volgens de officiële cijfers 73 procent van de kiezers opdagen.

LEES OOK. Assad krijgt 95 procent van stemmen in omstreden presidentsverkiezing in Syrië

Assad is sinds 2000 president van Syrië, na dertig jaar bestuur met eveneens ijzeren hand door zijn vader. De burgeroorlog brak in 2011 uit na protesten tegen het autoritaire bewind. Inmiddels zijn honderdduizenden doden gevallen in het internationaal vertakte conflict. Naar schatting 11 miljoen inwoners zijn ontheemd geraakt, bijna de helft van de bevolking die Syrië had voor het uitbreken van de oorlog.

LEES OOK

Nu in het nieuws