De vrouwen maken hun opwachting in Dwars door het Hageland

De mannen rijden zaterdag voor de zesde keer Dwars door het Hageland. Voor de vrouwen wordt het de eerste kennismaking. Foto: IF

Aarschot / Diest / Leuven -

De organisatoren van Dwars door het Hageland wilden niet achter blijven. En dus maken ook de vrouwen zaterdag kennis met de gravel, kasseien en venijnige hellingen die het Hageland rijk is.

Wie dacht dat drievoudig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken (49) alleen in de winter namens Golazo op de Vlaamse modderakkers is terug vinden, is glad verkeerd. Daarnaast bekleedt de Kempenaar ook de prestigieuze job van UCI manager wat de gran fondo betreft en heeft hij in die hoedanigheid zowat de halve wereld afgereisd a rato van een dertig wedstrijden per seizoen. Zo vertoefde hij in Australië op het ogenblik dat in België de eerste lockdown werd afgekondigd. En zaterdag is Erwin koersdirecteur van de eerste Elmos Ladies Dwars door het Hageland.

Meer dan veertig kilometer offroad

“De Strade Bianche zet de toon, maar in ons land is dit een primeur”, zegt Vervecken. “ Er wordt overwegend gereden op het parcours waarop ook de mannen later op de dag actief zijn. Het deelnemersveld ziet er best aardig uit met op kop onze nationale coryfeeën Lotto Kopecky, die een snuifje veldritervaring meebrengt, en Jolien D’hoore die haar afscheid heeft uitgesteld om aan het eind van het seizoen aan haar eerste Parijs-Roubaix te kunnen deelnemen. Misschien wordt dit een goede test. D’hoore wordt overigens gesteund door het bijzonder sterke blok van SD Worx.”

Bij de mannen is Deceuninck-Quick-Step dominant aanwezig met namen als Cavendish, Lampaert, Stybar en Ballerini. Zij zullen allicht minder aandacht hebben voor het eindklassement van de Bingoal Cycling Cup, het uit tien wedstrijden bestaande geesteskind van Nick Nuyens waarin Tim Merlier voorlopig de koord houdt.

Net als vorig jaar gelden er zaterdag door corona beperkingen onder meer aan start en aankomst. Afwachten wat dat allemaal geeft na tweeënveertig kilometer offroad bij de mannen, terwijl en vrouwen er niet eens zo veel minder doen. Wat wel klaar is, is dat de organisatoren volgend jaar mikken op een 1.1-statuut.

Door Ief Vertommen
AANGERADEN