Brussels Museum voor Schone Kunsten geeft naziroofkunst terug

© put
Het Museum voor Schone Kunsten van Brussel geeft een schilderij van Lovis Corinth terug aan de Joodse rechthebbenden. Dat schrijft De Standaard woensdag. Het werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in beslag genomen in Brussel en stond in het museum geseind als roofkunst.
De teruggave van het schilderij Blumenstilleben uit 1913 komt er na een claim van het Berlijnse advocatenkantoor Von Trott zu Solz Lammek, een autoriteit op het vlak van naziroofkunst. Het bureau diende zijn verzoek om teruggave al eind 2016 in, maar het duurde tot nu voor het dossier afgerond werd en de bevoegde staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) er zijn handtekening onder zette. Die zegt dat hij blij is dat het schilderij terug kan naar de familie. “Zonder twijfel een klein gebaar,” zegt hij, “maar het is een herstel voor een laffe beroving en het toont aan dat we nooit ons geloof in de gerechtigheid mogen verliezen.”
Blumenstilleben kwam in ons land terecht via een Joodse familie op de vlucht. Na de bevrijding werd het schilderij in Brussel aangetroffen in een depot waar de nazi’s kunst opsloegen. In 1951 werd het afgestaan aan het Museum voor Schone Kunsten van Brussel.
Lees ook
Geroofd beeld dat miljoenen waard is door Belgische staat verkocht voor 240 euro: “Er is een gemakkelijke oplossing voor fout van de overheid”
Voor 11 miljoen euro aan gestolen Italiaanse aardewerk teruggevonden in Antwerpen
Na decennialange zoektocht krijgt familie nazi-roofkunst terug dat in Belgisch museum bleek te hangen
Video
Hoofdpunten
Commissaris over 23 jaar politiewerk in de beruchtste zone van het land: “Wil je actie? Dan ben je hier aan het juiste adres”
Stikstofdossier toch niet waterdicht: ‘rode’ landbouwbedrijven moeten toch niet allemaal sluiten
Drie besmettingen in ons land, “maar dat zal toenemen”: dit zeggen de experts over de apenpokkenuitbraak
Mondeling akkoord tussen Antwerp en Mark van Bommel: tweejarig contract wordt eerstdaags getekend
Ouders vermiste Natacha slaken noodkreet: “Dat we niet weten wat er met haar gebeurd is, maakt het ondraaglijk”