De helft van Gent is gevaccineerd: “Hopelijk zijn de jongeren even solidair”

Dinsdagmiddag werd Els Meheus (53) officieel de 100.000ste gevaccineerde Gentenaar. Foto: fvv

Gent -

De kaap van de 100.000 eerste vaccins is bereikt in Gent. Bijna 50 procent van de volwassen Gentenaars zich liet prikken en de vaccinbereidheid is erg groot. Voor de tweede helft van de bevolking wordt dat moeilijker, vreest men. “Hopelijk zijn jongeren even solidair”, zegt schepen Rudy Coddens (Vooruit).

Zeventig procent. Dat is het percentage van de bevolking dat zich moet laten prikken om een vorm van groepsimmuniteit te bereiken tegen het coronavirus. Omdat een vaccin niet verplicht is, is het dus zaak zo veel mogelijk mensen te overtuigen.

Dat lijkt in Gent voorlopig goed te lukken. Bij de mensen die nu al een uitnodiging ontvingen, laat de overgrote meerderheid zich vaccineren. Bij de 80-plussers ligt de responsgraad zelfs boven de 90 procent.

“Als we de groepsimmuniteit onverhoopt niet zouden halen, zal het niet aan de oudere Gentenaars gelegen hebben”, zegt schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit).

De helft van Gent is gevaccineerd: “Hopelijk zijn de jongeren even solidair”
Foto: fvv

Jongeren motiveren

Een grotere uitdaging worden de jongere generaties. Uit onderzoek blijkt dat hoe jonger iemand is, hoe kleiner de kans dat die persoon zich laat vaccineren.

“Om de jongeren te motiveren, zullen we een tandje moeten bijsteken”, zegt Coddens. “We hopen op hun solidariteit. Ze moeten zich niet alleen laten vaccineren voor zichzelf, maar ook voor hun ouders, grootouders en de rest van de samenleving.”

Affiches in het straatbeeld en stickers aan de zijkant van tram 1 maken hen alvast warm voor ‘het rijk van de vrijheid’. Zo staan er boodschappen als ‘Volgende halte: de dansvloer van een zot trouwfeest’. Gent plant nog meer campagnes om jongere generaties naar het vaccinatiecentrum te lokken en de responsgraad hoog te houden.

De helft van Gent is gevaccineerd: “Hopelijk zijn de jongeren even solidair”
Boodschappen op de tram moeten jongeren enthousiast maken om zich te laten vaccineren. Foto: Stad Gent
Door Max Dedulle
AANGERADEN