Griekenland test geluidskanon om migranten buiten EU te houden

Vanuit een pantserwagen ‘schiet’ de Griekse grenspolitie een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije. 

Vanuit een pantserwagen ‘schiet’ de Griekse grenspolitie een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije. ©  AP

Het geluidskanon dat Griekenland wil inzetten, kan het volume van een straalmotor bereiken en maakt deel uit van een nieuw hoogtechnologisch bewakingsnetwerk aan zijn grens met Turkije.

Griekenland heeft de voorbije maanden van de luwte door de pandemie gebruikgemaakt om aan zijn 200 kilometer lange grens met Turkije een hoogtechnologisch bewakingsnetwerk te bouwen en uit te testen. Aan de grens staat onder meer een nieuwe stalen grensmuur, met observatietorens in de buurt, uitgerust met camera’s, nachtkijkers en sensoren.

Om migranten af te schrikken test het land ook een geluidskanon uit, waarbij de Griekse grenspolitie vanuit een gepantserde vrachtwagen een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije ‘schiet’. Dat ‘geluidskanon’ kan het volume van een straalmotor bereiken.

Het geautomatiseerde netwerk aan de Grieks-Turkse grens heeft als doel migranten vroeg op te sporen en hen te ontraden de grens over te steken. Onderzoekers aan Europese universiteiten werkten volgens het persbureau AP met ­privébedrijven samen om futuristische bewakingstechnologie te ontwikkelen die volop getest wordt aan de Griekse grens, waaronder leugendetectors met artificiële intelligentie en handpalmscanners. Ook in Hongarije en Letland worden nieuwe technieken uitgeprobeerd.

“Controle krijgen kan en moet menselijk”

Donderdag liet de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy weten niet opgezet te zijn met de inzet van het kanon hij vraagt dan ook meer uitleg van de Europese Commissie en Griekenland over de inzet van moderne technologie tegen de komst van migranten.

“Ik ben totaal voor het bewaken van de Europese grenzen, maar nog meer voor het bewaken van de Europese waarden”, zegt Mahdi. Hij vindt dat migranten een individuele behandeling moeten krijgen en aan georganiseerde grensovergangen asiel moeten kunnen aanvragen. “Het is niet de bedoeling om alle migranten af te schrikken, wel om betere controle te krijgen over migratie. Dat kan en moet menselijk.” Mahdi gaat nu een brief sturen naar de Commissie om over buitengrensbewaking en menselijke waarden “een breder debat op gang te trekken”.

 (Ine Roox, Bart Beirlant, BELGA)

LEES OOK

Nu in het nieuws