Minister Van Quickenborne wil beelden sneller van sociale media verwijderen of ervoor zorgen dat ze helemaal niet verschijnen

 

 ©  BART DEWAELE

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dat schokkende beelden sneller van sociale media kunnen worden gehaald, of ze zelfs niet op geraken. Dat vertelde hij gisteren na een overleg met de sector. Begin deze week raakte het nieuws bekend dat een meisje van 14 uit het leven was gestapt nadat ze verkracht werd en beelden hiervan online stonden.

“We hebben een vergadering gehad met de Facebooks en Googles van deze wereld om te zien hoe ze met de politie en justitie proactief kunnen reageren”, vertelde Van Quickenborne aan VRT. De minister zou technologie willen inzetten om ervoor te zorgen dat wanneer iemand gechanteerd wordt, de beelden offline kunnen worden gehaald of zelfs niet online komen. “Als de code bekend is kan Facebook er bijvoorbeeld voor zorgen dat het beeld niet eens online kan worden geplaatst”, zei Van Quickenborne nog.

De aanleiding van de vergadering was het schokkende nieuws over de verkrachting van een 14-jarig meisje. Voor zover nu bekend is zou één van de vijf Gentse jongeren het meisje verkracht hebben, zouden drie anderen foto’s genomen hebben en zou de jongste toegekeken hebben.

LEES OOK. De beelden die verdachten zelf maakten, zullen bepalend zijn: wie speelde welke rol in verkrachtingszaak 14-jarig meisje? (+)

(lto)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten