Iran tempert verwachtingen over herlancering nucleair akkoord

Viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Iran heeft de hoop op een spoedig akkoord over het nucleaire geschil met de VS getemperd. “We zijn dichterbij gekomen, maar we zijn er nog ver van verwijderd”, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi donderdag. Volgende week gaan de nucleaire onderhandelingen verder in Wenen.

Volgens Aragchi zouden de VS en andere contractuele partners vooraf “enkele moeilijke beslissingen” moeten nemen. “De definitieve beslissing omtrent het geschil zal zeker niet in Wenen, maar in Teheran genomen worden”, klinkt het verder.

Een nieuw probleem voor de onderhandelingen is de politieke macht in Iran die voor het grijpen ligt. Het land staat namelijk voor presidentsverkiezingen, die over twee weken aanvatten. Topfavoriet daarbij is de aartsconservatieve geestelijke Ebrahim Raeissi, die de nucleaire deal uit 2015 sterk had bekritiseerd. Waarnemers stellen zich de vraag of hij de gematigde koers van huidig president Hassan Rohani zal voortzetten. Ook is op dit moment nog onduidelijk wie binnenkort zal worden aangesteld als hoofdonderhandelaar voor kernwapens en de onderhandelingen voor Iran zal leiden.

LEES OOK. Iran bedreigt VS met niet mis te verstane beelden: Capitool opgeblazen door raket

Delicate fase 

De onderhandelingen in Wenen gaan volgens Europese diplomaten dan ook de meest delicate fase in. Vertegenwoordigers uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië proberen sinds april samen met Rusland en China te bemiddelen tussen Iran en de VS. Bedoeling van de onderhandelingen is om te kijken welke sancties Washington bereid is op te heffen en hoe kan worden voorkomen dat Iran nucleaire faciliteiten gebruikt voor militaire doeleinden. 

Het nucleaire akkoord uit 2015 moest verhinderen dat Iran kernwapens zou ontwikkelen. In ruil werden zware economische sancties tegen Teheran opgeheven. De deal raakte aan het wankelen toen toenmalig president Donald Trump in 2018 zijn land terugtrok uit het akkoord en opnieuw naar sancties greep. Dat zette Iran er op zijn beurt toe aan om zijn verplichtingen steeds minder na te leven. Huidig Amerikaans president Joe Biden wil de VS opnieuw laten toetreden tot het akkoord. Maar Iran eist dat de VS eerst werk maken van het opheffen van de sancties.

LEES OOK. Iran dreigt ermee onderhandelingen over nucleair akkoord te verlaten als er geen vooruitgang geboekt wordt

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten