Bill Gates en Warren Buffet gaan een hypermorderne kernreactor bouwen: “Dit wordt een gamechanger”

Bill Gates tijdens de digitale persconferentie in Wyoming ©  AP

Bron: THE GUARDIAN

Tegen eind dit jaar zullen TerraPower, het energiebedrijf dat 15 jaar geleden is opgericht door Bill Gates, en energiebedrijf PacifiCorp, van Warren Buffet, een nieuwe soort natrium-kernreactor lanceren. De reactor zou cruciaal kunnen zijn voor de koolstofvrije technologie.

De nieuwe reactor komt op de plaats van een oude kolencentrale in de Amerikaanse staat Wyoming. Die zal bestaan uit kleine reactoren die op andere brandstoffen – waaronder gerecycleerd kernbrandstof en verarmd uranium – draaien dan traditionele reactoren. Hierdoor zou dan ook het afvalprobleem verminderd kunnen worden. De nieuwe reactor wordt dan ook beschouwd als een cruciale koolstofvrije technologie die energiebronnen als wind en zonne-energie kan aanvullen. “We denken dat het een game-changer zal zijn voor de energie-industrie”, vertelde Bill Gates tijdens een persconferentie om het project te lanceren.

“Dit is onze snelste en beste manier om CO2-neutraal te worden”, reageerde de gouverneur van Wyoming ook, de staat met de grootste steenkoolproductie van de Verenigde Staten. Het project omvat een 345 megawatt natriumgekoelde snelle reactor met op gesmolten zout gebaseerde energieopslag die het vermogen van het systeem zou kunnen verhogen tot 500 megawatt, net als een batterij. TerraPower zei vorig jaar dat de fabrieken ongeveer 1 miljard dollar zouden kosten.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten