Lukas Pöstlberger realiseert mission impossible in Critérium du Dauphiné : “Het is alsof geel je vleugels geeft”

Foto: BELGA

Er zat niet veel in, maar Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) wist na de individuele tijdrit op dag vier van het Critérium du Dauphiné zijn voorsprong op het algemeen klassement met één seconde te behouden en de gele trui voor minstens een dag langer vast te houden met een prestatie die zelfs de Oostenrijker verrast achterliet. “Dit was de tijdrit van mijn leven. Het lijkt erop dat geel je echt vleugels geeft,” zei Pöstlberger na de vierde etappe.

De Oostenrijker nam de leiding in het algemeen klassement in de tweede rit door vanuit de kopgroep aan te vallen en het snel naderende peloton af te houden om zo een voorsprong van twaalf seconden uit te bouwen. Door de overwinning van zijn naaste concurrent Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) in de derde etappe werd die voorsprong teruggebracht tot een kleine twee seconden.

Toch was de tweede plaats in de 16,4 kilometer lange tijdrit, met nauwelijks een meter vlak, niet zijn grootste zorg, aangezien er bijna veertig renners binnen 24 seconden stonden, waaronder veel goede tijdrijders en klassementsrenners die de tijdrit wilden gebruiken om een voorsprong op te bouwen.”Toen ik het parcours vanochtend zag, was ik blij, want het had technische stukken en hellingen, maar geen echt vlak stuk dat de tijdritspecialisten bevoordeelde. Ik nam veel risico in de afdalingen om krachten te sparen voor de stukken bergop. Ik kon ook nog steeds een grote versnelling rondkrijgen in het laatste stuk met zijwind, ik denk dat dat de sleutel was.”

Het vasthouden van de trui leek zo’n grote opgave dat de 29-jarige renner, die in 2017 de openingsetappe van de Giro d’Italia won, zei dat vierde rit “een soort van mission impossible zou worden.” Toch was hij niet bereid om zich zomaar gewonnen te geven. Na een goede nachtrust, en met een zwaar parcours dat het moeilijk maakte voor degenen die gewoonlijk uitblinken in de race tegen de klok om in hun ritme te komen, werd het onmogelijke ineens mogelijk. “Uiteindelijk ben ik echt verrast dat ik de trui nog heb. We zullen morgen moeten opletten voor de bonificatieseconden, maar er is een kans om het geel nog een dag te verdedigen”, aldus Pöstlberger.

Door Wouter van Biezen
AANGERADEN