Brand onder controle na ontploffing in Iraanse olieraffinaderij

 ©  AFP

Bron: BELGA

De spectaculaire brand die woensdag een olieraffinaderij in Teheran heeft verwoest, is meer dan tien uur na het drama wel onder controle maar nog niet geblust. “De brand in de raffinaderij is onder controle en zal tegen de middag volledig zijn geblust,” zei de woordvoerder van de Teheran Oil Refining Company Chaker Khafaï tegen persagentschap Irna.

 ©  AP

Rond het middaguur steeg er volgens journalisten van het persagentschap AFP nog steeds een kilometerslange kolom zwarte rook op boven de plaats van de ramp. De rook was evenwel minder dik dan de dag ervoor.

De staatstelevisie zond beelden uit van de brand en van de verschillende blusploegen die ‘s morgens aan het werk waren om de vlammenzee te blussen. Volgens de autoriteiten brak de brand woensdag om 19.30 uur lokale tijd uit na een explosie die werd veroorzaakt door een lekkende gasleiding. Hierdoor ontstond een enorme vlammenzee. Er is een onderzoek geopend.

Geregeld ongevallen

De raffinaderij ligt in een groot industriegebied aan de rand van Teheran op amper een paar honderd meter afstand van enkele woonwijken. Volgens Irna werd de raffinaderij in 1968 in gebruik genomen en heeft ze een capaciteit van 250.000 vaten ruwe olie per dag. Volgens de autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen bij de brand.

In Iran komen geregeld ongevallen in de industrie voor. Door de spanningen tussen Iran en Israël zijn sommigen in het land geneigd om elk ongeval te zien als het werk van de Israëlische diensten. Voor anderen zijn de sancties van de Verfenigde Staten een meer overtuigende verklaring. De sancties maken het moeilijk om de industriële infrastructuur in Iran te onderhouden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten