Twee journalisten in Myanmar veroordeeld tot gevangenisstraf

Bron © BELGA

In Myanmar blijven de protesten doorgaan Foto: REUTERS

Twee journalisten in Myanmar zijn tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege hun berichtgeving over de protesten tegen de militaire staatsgreep. De rechtbank van de militaire junta acht ze schuldig aan ordeverstoring.

De twee journalisten werden enkele weken geleden opgepakt. Aung Kyaw, een verslaggever voor de omroep Democratic Voice of Burma (DVB), en Zaw Zaw, een freelance journalist voor nieuwsorganisatie Mizzima News, hadden verslag gedaan van de protesten tegen de militaire staatsgreep.

LEES OOK. Amerikaanse journalist aangehouden op luchthaven in Myanmar

“Nieuws brengen is geen misdaad”

Het beschermingscomité voor journalisten (CPJ), dat wereldwijd strijdt voor persvrijheid, riep op tot de onmiddellijke vrijlating van de journalisten. “Nieuws brengen is geen misdaad. De junta van Myanmar moet stoppen met het opsluiten en veroordelen van journalisten op basis van verzonnen aanklachten en moet de pers vrij laten werken”, zei Shawn Crispin, vertegenwoordiger van CPJ in Zuid-Oost Azië.

Op 12 mei werd journalist Min Nyo van mediaorganisatie Democratic Voice of Burma voor het eerst in Myanmar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf op grond van artikel 505a. Sindsdien gebruikt het leger de wet om journalisten het zwijgen op te leggen, aangezien het artikel het publiceren van berichten die het leger aanzetten tot opstand als een misdaad beschouwt.

Het leger heeft de afgelopen vier maanden ruim 5.600 arrestaties verricht, meldt de lokale mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Onder hen zijn naast journalisten ook politici en betogers.

AANGERADEN