Deense regering wil asielcentra opzetten in het buitenland

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Een meerderheid in het Deense parlement heeft donderdag een controversiële wet goedgekeurd die asielcentra in andere landen mogelijk maakt, ondanks kritiek van de Verenigde Naties. Dat meldt het Deense persagentschap Ritzau. Het zal de autoriteiten in staat stellen asielzoekers naar derde landen te vliegen waar ze zullen moeten wachten tot hun aanvraag in Denemarken is behandeld.

Het wetsvoorstel was afkomstig van de regerende sociaal-democraten en premier Mette Frederiksen en werd aangenomen met de hulp van de liberale Venstre-partij. Tot dusver heeft de regering gesprekken gevoerd met Rwanda, Tunesië, Ethiopië en Egypte, schrijft de krant Jyllands Posten. Concrete overeenkomsten voor de bouw van opvangkampen zijn er nog niet. Venstre had afgedwongen dat contracten met de landen door het parlement moeten worden goedgekeurd.

Kritiek

Personen wiens asielaanvraag is goedgekeurd, kunnen er echter niet op rekenen naar Denemarken te komen. Het plan is dat de betrokkene in het land blijft of wordt overgebracht naar een vluchtelingenkamp van de VN.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) had de plannen van tevoren al bekritiseerd. “Het overdragen van de asielprocedure en de bescherming van vluchtelingen naar een ander land buiten Europa is geen verantwoorde en duurzame oplossing, en zou ook in strijd zijn met de beginselen waarop de internationale samenwerking op het gebied van vluchtelingen is gebaseerd,” aldus de vertegenwoordiger van de Noordse en Baltische landen, Henrik Nordentoft. “De Denen kunnen een domino-effect veroorzaken.”

AANGERADEN