Giro d’Italia en Tour de France voor vrouwen bevestigd voor juli 2022

Foto: Foto Marc Van Hecke

De UCI heeft donderdag de 24 evenementen aangekondigd waaruit de WorldTour voor vrouwen van 2022 zal bestaan. De Giro d’Italia Donne keert terug naar het hoogste niveau nadat het dit jaar werd gedegradeerd, terwijl de nieuwe Tour de France Femmes haar debuut maakt, en beide evenementen zullen plaatsvinden in juli.

De Giro d’Italia Donne is teruggezet naar World Tour-niveau “op voorwaarde dat de editie van 2021 voldoet aan de specificaties voor de wedstrijdreeks”, aldus de verklaring. De Giro d Italia Donne vindt plaats van 1 tot en met 10 juli en duurt 10 dagen. De nieuwe Tour de France Femmes is een achtdaagse wedstrijd die plaatsvindt in de week na de Tour de France voor mannen en La Course vervangt. De wedstrijd begint op 24 juli en eindigt op 31 juli.

De Cadel Evans Great Ocean Road Race staat nog niet op de kalender omdat “de data nog niet definitief zijn vastgesteld”. Net als in 2021 zal de Donostia San Sebastián Klasikoa in 2022 worden vervangen door de driedaagse Itzulia Women (13-15 mei).

Elders keert de RideLondon Classique na een onderbreking van twee jaar terug als een driedaags evenement, terwijl de Ceratizit Challenge by La Vuelta van drie naar vier dagen verschuift. Bovendien wordt de Ladies Tour of Norway nu de zesdaagse ‘Battle of the North’ die van 9 tot 14 augustus wordt gehouden.

De Postnord Vårgårda WestSweden wegwedstrijd en tijdrit zullen terugkeren in 2022 na twee seizoenen te zijn geannuleerd. Andere veranderingen in de Women’s WorldTour voor 2022 zijn onder andere een sprong van negen naar vijftien Women’s WorldTeams.

Door Wouter van Biezen
AANGERADEN