Mondmasker mag (bijna) af in Gent: waar is het nog verplicht?

Foto: Belga

Gent -

Wie door Gent-centrum fietst is vanaf 9 juni niet meer verplicht een mondmasker te dragen. Op de drukste plaatsen in Gent, zoals de Langemunt en Veldstraat, blijft het mondmasker verplicht. De beperkingen rond alcohol drinken op straat en in parken verdwijnen helemaal.

Na ruim 300 dagen van strikte regels, wordt de mondmaskerplicht in Gent voor het eerst versoepeld. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) kondigde vrijdag versoepelingen aan. Die gaan in op woensdag 9 juni.

Het gebied waar een mondmasker verplicht is in openlucht, wordt aanzienlijk kleiner. Een mondmasker was sinds 25 juli 2020 verlicht in een grote zone in de binnenstad en op heel wat drukke plaatsen in openlucht. Zelfs wie fietste in Gent-centrum moest eigenlijk een mondmasker opzetten. Dat verdwijnt nu.

Na 9 juni

  • … is een mondmasker niet meer verplicht op de fiets, step of gelijkaardige vervoersmiddelen
  • … is een mondmasker niet meer verplicht op de as van de Sint-Pietersnieuwstraat en Overpoort
  • … blijft een mondmasker verplicht op de drukke winkelas Veldstraat - Korenmarkt - Lange Munt
  • … blijft een mondmasker verplicht op de Gras- en Korenlei en de Groentenmarkt
  • … blijft een mondmasker verplicht aan de ingang van alle scholen en hogere onderwijsinstellingen
  • … blijft een mondmasker verplicht in taxi’s en op alle manifestaties

Een mondmasker blijft verplicht in de roosgekleurde zone, erbuiten niet meer.

Mondmasker mag (bijna) af in Gent: waar is het nog verplicht?
In het roze gebied blijft een mondmasker verplicht. Erbuiten niet meer. Foto: Stad Gent

Vanaf 1 juli

… moet een mondmasker niet meer aan de schoolpoorten en hogere onderwijsinstellingen, omdat het school- en academiejaar eindigt.

Nog een belangrijke versoepeling: het alcoholverbod op straten, pleinen en in parken wordt afgeschaft. Dat betekent dat je dag en nacht opnieuw alcohol mag drinken op het openbaar domein in Gent. Dat was lang verboden na 20 uur, en later 22 uur. Na de sluiting van de terrassen verder drinken op straat, zal dus mogen.

“We houden de mondmaskerplicht aan waar het nodig en zinvol is”, zegt burgemeester De Clercq vrijdag. “We blijven oproepen tot voorzichtigheid. Draag een mondmasker wanneer het moet en op drukke plekken. Zo krijgen we samen de cijfers verder naar beneden. Als de cijfers zouden verslechteren, kan de mondmaskerplicht opnieuw uitgebreid worden.”

Door Bert Staes
AANGERADEN