Tom Dumoulin ‘genoot’ van comeback in de Ronde van Zwitserland: “Het voelde goed om weer aan de start te staan”

Foto: AP

Tom Dumoulin maakt vandaag zijn terugkeer op de fiets. Voor zijn tijdrit haalde de 30-jarige Nederlander van Jumbo-Visma nog aan dat hij tevreden was terug te zijn en - uiteraard nog belangrijker - ook achteraf vond hij het leuk.

LEES OOK. Europees kampioen Stefan Küng wint openingstijdrit in Ronde van Zwitserland, sterke Florian Vermeersch finisht achtste

Dumoulin kwam vandaag voor het eerst in actie op de tijdrit van de Ronde van Zwitserland. “Er is eigenlijk niet zo veel veranderd sinds vroeger”, klonk het voor de start. “Ik zal vandaag proberen alles uit mezelf te halen, maar dat deed ik vroeger ook altijd. Ik ben wel tevreden want er zijn wel wat dingetjes waar ik in kan verbeteren, en ik zie wel mogelijkheden en kansen om sneller te worden.”

De Nederlander finishte met een tijd van 12’32” over 10,9 km: niet genoeg voor de zege maar wel meteen goed voor een tijd net buiten de top 10. “Ik voelde mij wel oké. Ik merkte toch dat ik zeker in het tweede deel niet meer de power had, en toen zakte ik een beetje weg. Dat kan natuurlijk. Het is de eerste keer op die wielen, dus het was wel even wennen. Maar ik ben toch voluit gegaan.”

Of hij genoten heeft van zijn terugkeer? “Een tijdrit rij je op volle kracht, dus op dat moment beleef je geen lol, maar dat is normaal. Maar het voelde wel goed om weer aan de start te staan. Ik was nog niet op mijn beste, maar dat verwachte ik nog niet. Ik was ook heel nerveus voor de start, maar het was leuk om terug te zijn”, besloot Dumoulin.

Benoot: “De koers begint morgen echt”

Tiesj Benoot (Team DSM) finishte met een tijd van 12’55” in de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland. “12’55”, ik denk zelfs niet dat dat top 50 is. Soit, ik heb geen risico’s genomen, het is nooit mijn favoriete ding geweest. Maar het is goed terug te starten en de benen uit te kuisen voor het echte zware werk begint. Het was heel technisch vandaag, zeker met de regen. Ik denk dat sowieso de tweede klimtijdrit en de lastige ritten het verschil gaan maken. Het is geen ramp om eventueel een halve minuut achter te staan op de eerste in het klassement, maar natuurlijk wil je liever een halve minuut voorstaan. De koers begint eigenlijk morgen. Het weer mag wel wat minder, het is niet slecht dat het binnenkort wat meer gaat regenen. Maar natuurlijk niet zo hard dat het afgelast wordt (lacht).

Benoot (27) blikte ook al vooruit naar de tweede etappe van morgen. “Ik denk niet dat het morgen een massasprint gaat worden. Misschien kan Van der Poel iets forceren. Maar het zal wel koers zijn natuurlijk. Maar voor vandaag ben ik blij dat het voorbij is.”

Door Thomas Cami
AANGERADEN