Prins William ingezet om afscheiding Schotland te voorkomen

 

 ©  ISOPIX

Bron: BELGA

De Britse prins William en zijn vrouw Catherine worden ingezet om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt. Ze moeten volgens bronnen van de krant The Sunday Times meer tijd doorbrengen in Schotland, waar onafhankelijkheid weer hoog op de politieke agenda staat.

Het koningshuis vreest volgens een ingewijde dat politici “Schotland aan het verliezen zijn”. De Schotten kozen in 2014 nog om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar velen willen een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Er bestaat in het gebied veel onvrede over de Brexit, waar een ruime meerderheid van de Schotten in 2016 tegen heeft gestemd.

William en Kate zouden nu worden gevraagd meer tijd door te brengen in Balmoral, het zomerhuis van de koninklijke familie in Schotland. Ze moeten dat als een volwaardig huis gaan behandelen en minder als een vakantieplek. Ook is er het voorstel dat de hertog en hertogin van Cambridge de banden aanhalen met de plaats St. Andrews, waar ze elkaar jaren geleden op de universiteit hebben ontmoet. “Ze moeten niet overkomen als bezoekers, maar als inwoners”, zegt een ingewijde.

Het echtpaar moet worden ingezet als “zichtbaar symbool van de band tussen Engeland en Schotland”. William kan die rol vermoedelijk beter spelen dan de Britse premier Boris Johnson. Uit een recente peiling komt volgens de zondagskrant naar voren dat 71 procent van de Schotten een negatief beeld heeft van Johnson, terwijl 69 procent juist wel positief is over de prins.

Het pro-onafhankelijkheidskamp in Schotland heeft al duidelijk gemaakt dat het niet zit te wachten op koninklijke bemoeienis. De voormalige Schotse premier Alex Salmond suggereerde onlangs dat zijn “wanhopige” ideologische tegenstanders proberen de prins voor hun karretje te spannen. Hij riep het koningshuis volgens Britse media op vooral boven de politiek te blijven staan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten