Athene sluit grenzen voor bepaalde nationaliteiten die land vanuit Turkije binnenkomen

Bron © BELGA

Foto: AP

Mensen uit Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Somalië en Syrië zullen geen asielaanvraag meer mogen indienen in Griekenland als ze via Turkije het land binnenkomen. Dat heeft de Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis maandag gezegd.

“Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen illegale migratie en de criminele activiteiten van zij die betrokken zijn bij mensensmokkel”, aldus de minister. Hij benadrukt dat Turkije een veilig land is waar mensen asielaanvragen kunnen indienen.

Het nieuwe beleid volgt op het akkoord dat Turkije en de Europese Unie in 2016 sloten, waarin is afgesproken dat Turkije de strijd aangaat tegen illegale migratie richting Europa en dat Griekenland migranten die de Egeïsche eilanden bereiken zonder toestemming, mag terugsturen naar Turkije.

LEES OOK. Vlaamse fabrikant van geluidskanon tegen migranten snapt heisa niet: “Je maakt er niemand instant doof mee” (+)

Onmogelijk zonder voorafgaande toestemming

In ruil voor elke Syriër die teruggestuurd wordt naar Turkije, laat de EU één Syrische migrant uit een Turks kamp toe tot haar grondgebied. Europa ging ook akkoord om financiële hulp te bieden aan Turkije, om de migranten die in het land wonen te ondersteunen.

Bronnen binnen de Griekse kustwacht gaven aan dat de aankondiging van maandag duidelijk moet maken aan individuen uit de genoemde landen dat het onmogelijk is om de Europese Unie binnen te komen zonder voorafgaande toestemming.

Het aantal migranten in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden is de laatste tijd sterk afgenomen. Volgens de laatste cijfers van de overheid leven er minder dan 9.000 mensen in de kampen op Lesbos, Kos, Leros en Samos. Vorig jaar waren dat er nog meer dan 40.000.

AANGERADEN