Mathieu van der Poel na klasseflits in de Ronde van Zwitserland: “Het deed me denken aan de klassiekers”

 

 ©  EPA-EFE

Julian Alaphilippe deed maandag een gooi naar ritwinst in de Ronde van Zwitserland, maar de Franse wereldkampioen stuitte op een alweer ongenaakbare Mathieu van der Poel. Die had het gevoel alsof hij een klassieker aan het rijden was.

Vincent Van Genechten, Bram Vandecapelle

LEES OOK. Beresterke Mathieu van der Poel knalt in de regen naar ritwinst in Ronde van Zwitserland

Een klimmetje van tweede categorie op zo’n tien kilometer van de finish. Meer had Alaphilippe niet nodig om de gashendel eens stevig open te trekken. Hij kreeg een resem grote namen mee. Van Richard Carapaz en Marc Hirschi tot Max Schachmann en Mathieu van der Poel.

Maar toen de Nederlandse kampioen op 3,5 kilometer van de finish een versnelling hoger schakelde in de regen, moest ook Alaphilippe passen. De Fransman werd uiteindelijk achtste en miste het geel van Stefan Küng met slechts één seconde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik heb op die laatste heuvel het maximale gegeven om het verschil te maken”, aldus de wereldkampioen bij L’Equipe. “Op het vlakke was er vervolgens een klein moment van aarzeling in de kopgroep. Mathieu kon zijn inspanning dan voortzetten. Het is geen verrassing dat iedereen op zo’n moment naar mij kijkt. Ik heb het duidelijk gezien.”

“Trots”

Van der Poel zelf vond het “een leuke etappe in de regen” in de Tour de Suisse.

Het was een beetje een klassiek parcours op het einde en dat ligt me heel goed. Ik ben heel blij dat ik het af heb kunnen maken voor mijn ploeg.” Want dat Van der Poel zijn zinnen had gezet op de etappe bleek op de tweede klim van de dag waar hij zijn mannen aan het werk zette. “Ik ben trots op hen. Op vijftig kilometer van de finish vroeg ik hen om de koers hard te maken en dat hebben ze perfect gedaan.”

“Ik kwam naar hier om een rit te winnen en ik wist dat de eerste twee etappes op mijn maat waren. Daarna is het aan de klimmers. Dat ik al meteen win in de eerste rit stemt me tevreden, zeker als je ziet van welke renners ik het hier haal, dan besef je dat het zeker niet gemakkelijk was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De laatste klim? Het was echt op de limiet bij mij. Ik heb ook mijn eigen tempo moeten rijden, maar het viel ook altijd even terug stil waardoor ik terug kan aansluiten. Ik wist dat ik moest proberen om over dat klimmetje te geraken en dat ik dan een goeie kans had om het af te maken. Ik had wel ingecalculeerd dat er niets verloren zou zijn als ik boven tien seconden achterstand had, maar ik merkte ook wel dat ze niet van mij wegreden toen ik mijn tempo reed. Aan het bord van 500 meter wist ik dat ik mezelf er wel over zou kunnen trekken”, aldus Van der Poel.

“De laatst drie kilometers waren een beetje raar. Ik reed gewoon tempo om over te pakken en plots kreeg ik een gaatje. Dan was het even moeilijk om te beslissen om voor de sprint te gaan of niet. Het verschil bleef altijd vrij klein. Toen Schachmann erbij kwam, pakte die over en werd het iets makkelijker. Ik voelde dan dat ik nog een goeie sprint in de benen had.”

 

 ©  EPA-EFE

Goed voor het vertrouwen, die 15de zege van het seizoen met Alpecin-Fenix?

“Ik heb altijd gezegd: hoe slechter ik op stage ben, hoe beter in de koers. Dat is nu nog maar eens gebleken (lacht). Het is nu al heel mooi om de doelstelling gehaald te hebben, het is nog maar het begin. We gaan nu proberen om op deze conditie voort te bouwen. Dat we het als ploeg zo goed doen, is iets van de voorbije twee jaar. We zijn echt gegroeid en zijn een mooi traject aan het doen. Kijk naar de Elfstedenronde, die we winnen met Tim Merlier. En de leiderstrui (Van der Poel volgt op 6 seconden, red.)? Ik zou hem uiteraard graag dragen, maar dat zal dan maar voor één dag zijn. Het is alvast niet het hoofddoel.”

LEES OOK

Nu in het nieuws